Inleverpunt plastic statiegeldflesjes op station Den Haag Centraal geopend

Algemeen
De eerste automaat staat in de buurt van de Kiosk in de hal van het station.
De eerste automaat staat in de buurt van de Kiosk in de hal van het station. (Foto: pr)

Reizigers kunnen sinds vandaag, dinsdag 29 november, op Den Haag Centraal hun lege plastic flesjes met statiegeld inleveren. Als iedereen zijn flesje voortaan in de automaat in de stationshal gooit, scheelt dit dagelijks zo’n 5.500 flesjes die nu niet meer in de afvalstroom belanden. Om dit zichtbaar te maken voor reizigers stonden op dinsdag 29 november grote bigbags in de stationshal met 5.500 plastic flesjes.

Er komen in totaal drie automaten, de eerste is vandaag geplaatst in de stationshal op station Den Haag Centraal. Met de komst van deze inleverautomaten hoopt NS dat deze flesjes weer opnieuw gebruikt kunnen worden. NS streeft ernaar om uiteindelijk op 50 stations innamepunten voor statiegeldflesjes te hebben. 

Op ieder klein flesje zit 15 cent statiegeld, op grote flessen zit 25 cent. Bij het inleveren van een flesje krijgen reizigers meteen het geld terug op hun rekening via Tikkie. 

15 miljoen plastic flesjes

Op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen nog dit jaar plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar die alleen al op deze 5 grote stations ingezameld zouden kunnen worden, blijkt uit afvalanalyses gedaan in 2019 op stations.

Doel

De landelijke doelstelling is om 90 procent van alle PET in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes werden er ieder jaar 36 miljoen plastic flesjes weggegooid op de stations en in treinen in Nederland. 

Afvalvrije stations in 2040

NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Waar duurzame materialen, afkomstig van een hernieuwbare of gerecyclede bron gebruikt worden. Waar alle materialen gerecycled worden door overgebleven afvalstromen gescheiden aan te bieden voor recycling, zodat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Door de inzameling van PET-flesjes op stations wordt een belangrijke stap gezet naar afvalvrije stations.

Dagelijks werden 5.500 flesje op station weggegooid.