Bewoners winnen Haagse Taalstrijd van ambtenaren en raadsleden

Algemeen
Het winnende team met de jury.
Het winnende team met de jury. (Foto: Valerie Kuypers)

Een duidelijke tekst destilleren uit gemeentelijke stukken vol ambtelijke taalgebruik, daar draait de Haagse Taalstrijd om.  Het team met bewoners van Den Haag won dinsdag in de raadzaal van het stadhuis de tweede editie van de twee andere teams met ambtenaren en raadsleden. 

De Haagse Taalstrijd is een jaarlijkse wedstrijd waarin bewoners, ambtenaren en raadsleden van moeilijke zinnen uit stukken van de gemeente een duidelijke tekst moeten maken. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de Haagse bibliotheek, de griffie van de gemeenteraad en het team Direct Duidelijk van de gemeente Den Haag.

Belang

Burgemeester Jan van Zanen las ook dit jaar de moeilijke zinnen voor. Hij benadrukte daarbij hoe belangrijk het is dat de gemeente duidelijk communiceert. Een jury, bestaande uit schrijver Bart Chabot, taalambassadeur Rosetta Leiendecker, docent Armand Jonker en Talissa Oude Bennink van Direct Duidelijk, koos vervolgens de winnaar.

Tussenkopjes

Het werd een spannende strijd, want alle teams eindigden heel dicht bij elkaar. De bewoners en de ambtenaren scoorden in eerste instantie evenveel punten, de raadsleden haalden twee punten minder. Bart Chabot legde uit dat de jury er voor koos om de bewoners te laten winnen, omdat zij tussenkopjes gebruikten. Ook namen zij in hun teksten op waar men meer informatie over het onderwerp kon vinden. Vorig jaar wonnen de ambtenaren de eerste editie van de taalstrijd.

De tekst