230.000 Haagse huishoudens hoeven straks hun plastic afval niet meer te scheiden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

230.000 Hagenaars hoeven in de loop van 2023 niet langer zelf hun plastic afval thuis te scheiden. De gemeente geeft de voorkeur aan scheiden van afval in sorteercentra. Huis-aan-huis inzameling van plastic- en metalenverpakkingen en drankkartons (PMD) blijft bij circa. 20.000 huishoudens nog wel in stand.

De gemeente gaat de meeste verzamelcontainers voor plastic- en metalenverpakkingen en drankkartons (PMD) in de loop van 2023 verwijderen. Alleen de verzamelcontainers binnen 75 meter van winkelcentra blijven staan. Bewoners zonder huis-aan-huis inzameling die wel zelf PMD willen scheiden, kunnen hier terecht. 

Door deze nieuwe aanpak wordt een toename verwacht van de hoeveelheid gescheiden PMD van 9.000 naar ruim 11.000 ton. Daarnaast levert de nascheiding in sorteercentra de gemeente besparingen en een vergoeding uit het Afvalfonds Verpakkingen op. Dit bedrag kan oplopen tot meer dan 1,5 miljoen euro per jaar. 

“Deze veranderingen zijn niet alleen goed voor het milieu omdat er meer dan 2000 ton PMD extra kan worden gerecycled, ze leveren Den Haag ook nog een financiële besparing op”, aldus wethouder Anne Mulder.

In delen van de stad waar het zelf scheiden goed functioneert, blijven de verzamelcontainers staan. Dit is onder meer in Loosduinen, Leidschenveen, Vogelwijk, Leyenburg, Uithof, Wateringseveld, Duttendel, Westbroekpark en Belgisch Park en bij diverse hoogbouwlocaties.