Raad stemt in met ontwikkelvisie Laakhavens: 9.000 woningen erbij

Algemeen
Verheeskade.
Verheeskade. (Foto: gemeente Den Haag)

De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de ontwikkelvisie Laakhavens Hollands Spoor. Hiermee is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van dit deel van de stad. Laakhavens maakt onderdeel uit van het Central Innovation District (CID).

Het voormalig industriegebied Laakhavens verandert in een woonwijk. In de komende 20 jaar worden er ongeveer duurzame 9.000 woningen gebouwd. Het gaat vooral om compacte woningen. Hiermee wordt ingespeeld op de toename van het aantal één- en tweepersoonshuishoudens. In het hart van de Laakhavens komt een groot park waar bewoners kunnen sporten, elkaar ontmoeten en hun kinderen kunnen spelen. 

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) is trots op het plan om 9.000 woningen in Laakhaven te bouwen, maar vindt de speelplekken, parken en scholen net ze belangrijk. “Daarmee wordt het een echte Haagse stadswijk.”

Ontwikkelvisie is startpunt, we blijven in gesprek met de stad

De ontwikkelvisie Laakhavens is samen met bewoners, ondernemers, ontwikkelaars, natuurverenigingen en bedrijven gemaakt. Ook de komende jaren zal dat nog het geval zijn, in samenwerking met de buurt, eigenaren, ondernemers, ontwikkelaars en andere betrokkenen. Van Asten: “De komende twintig jaar zijn we nog bezig in dit gebied, dus het is zeker niet het laatste moment dat we hierover met de stad in gesprek gaan. Deze ontwikkelvisie is een startpunt. Een stad verandert behoorlijk in twintig jaar, net als haar bewoners. Daarom blijven we gedurende het hele proces in gesprek met de stad.”

Maquette CID

De ontwikkeling in de Laakhavens maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling tussen Centraal Station, Station Hollands Spoor en Station Lan van NOI in, ook wel het Central Innovation District (CID) genoemd. Voor dit hele gebied is een maquette gemaakt. Aan de hand van deze maquette is het mogelijk om in één opslag te zien wat alle plannen zijn. De maquette is van 19 december tot en met 19 januari te bekijken in het Atrium van het stadhuis.

De maquette is van 19 december tot en met 19 januari te bekijken in het Atrium van het stadhuis.