Zo voorkom je eenvoudig een inbraak in je woning

Algemeen
Door te 'flipperen' kan een deur dat niet op slot is gedraaid makkelijk worden geopend.
Door te 'flipperen' kan een deur dat niet op slot is gedraaid makkelijk worden geopend. (Foto: pr )

Inbraakpreventie begint bij goed deurbeslag. Uit onderzoek dat de stichting Nationale Inbraakpreventie nu al voor de zeventiende keer heeft laten uitvoeren, blijkt echter dat nog steeds een groot deel van de Nederlanders hier te weinig aandacht aan schenkt.

Twee op de vijf (40,7%) ondervraagden heeft nog altijd deurbeslag zonder cilindertrekbeveiliging. Een kwart bleek zelfs nog deurbeslag met schroefjes aan de buitenzijde te hebben. Los van het deurbeslag, is het natuurlijk van groot belang dat mensen wel hun deur afsluiten als ze het huis verlaten. 

Flipperen

Uit het onderzoek blijkt dat, hoewel ondervraagden zelf in 73% van de gevallen de voordeur op slot draaien als ze het huis verlaten, hun partner dat slechts in 55% van de gevallen doet en hun kinderen zelfs maar in bijna een kwart van de gevallen. Heel vaak heeft men de voordeur gewoon achter zich dichtgetrokken. Hierdoor kunnen criminelen met behulp van een dun plastic kaartje de deur alsnog eenvoudig  openen. Ze schuiven het kaartje tussen het deurkozijn en de deur ter hoogte van het slot en ‘flipperen’ daarmee de deur open en krijgen zo gemakkelijk toegang. 

Slim slot

In dat soort gevallen is een zogenaamd slim slot een uitkomst, want hierbij heb je geen sleutel meer nodig. De deur gaat automatisch op slot als je je huis verlaat en kan weer worden geopend met een smartphone of pincode.