Megaklus voor gemeente Den Haag: nog dit jaar 1.350 bomen de grond in!

Algemeen
Nog dit jaar gaan er in Den Haag 1.350 bomen de grond in.
Nog dit jaar gaan er in Den Haag 1.350 bomen de grond in. (Foto: hethaagsegroen.nl)

Het plantseizoen is in Den Haag in volle gang.  Nog dit jaar gaan er verdeeld over alle stadsdelen al 1.350 bomen de grond in. Tussen kerst en april 2023 plant de gemeente nog zo’n 900 bomen. Een megaklus! 

De beste tijd om bomen of struiken te planten is in de herfst en de winter. Dat heeft een goede reden. “We planten bomen in het najaar omdat zij dan geen bladeren dragen. Zo kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei”, vertelt Paul Boeters, één van de bomenexperts bij de gemeente Den Haag.

Vervangers

Het merendeel van de bomen die in de komende maanden wordt geplant, zijn vervangers voor bomen die vanwege ziekten, plagen of storm afgelopen jaar zijn verwijderd. Daarnaast worden er ook enkele honderden vervangende bomen geplant op plaatsen waar bomen niet behouden konden blijven door bijvoorbeeld kadevernieuwingsprojecten, tramrailvervanging of rioolvervangingsprojecten. En ook worden er ongeveer 100 extra bomen geplant in Transvaal om deze versteende omgeving te vergroenen.

Kwik onder nul

Zodra het kwik onder nul daalt, pauzeren de werkzaamheden even om de jonge bomen te beschermen. “ Als je bevroren kluiten namelijk de grond in stopt, duurt het maanden voordat die ontdooit is. Hierdoor kunnen de wortels van de jonge boom geen vocht opnemen en kan de boom direct dood gaan. Dat willen we natuurlijk voorkomen”, zegt Paul.

Advies

Voor wie een eigen tuin heeft en zelf nieuwe bomen of struiken wil planten, zijn dit dus ook de beste weken. Daarom deelt de actie Bomen voor Den Haag ook in het najaar de bijna gratis 1.500 uit aan bewoners, scholen en organisaties.

Bron: hethaagsegroen.nl