HEIT vindt bij controle spermasporen in drie massagesalons in Den Haag

Algemeen
In totaal zijn 13 spermasporen tijdens de controle veiliggesteld.
In totaal zijn 13 spermasporen tijdens de controle veiliggesteld. (Foto: gemeente Den Haag)

Het Haagse Economisch Interventie Team (HEIT) heeft dinsdag 6 december controles uitgevoerd bij vier Haagse massagesalons. In drie van de vier ondernemingen zijn spermasporen aangetroffen, terwijl er geen vergunning was voor het verlenen van seksuele diensten. 

In totaal zijn 13 spermasporen veiliggesteld. De sporen worden geanalyseerd om vast te stellen of ze afkomstig zijn van meerdere mannen. Hierbij wordt de identiteit van de betreffende mannen niet vastgesteld. Afhankelijk van de uitkomsten van deze analyse treft de gemeente mogelijk bestuursrechtelijke maatregelen tegen de salons, vanwege het aanbieden van seksuele diensten zonder vergunning. 

Slaapplek en woning

In één van de ondernemingen werd in een kelder een slaapplek gevonden. In een andere onderneming werd een compleet woonverblijf aangetroffen met een tweepersoonsbed en keuken. Het is niet toegestaan om in dit bedrijfspand te wonen. De gemeente doet daarom nader onderzoek naar het gebruik en het bestemmingsplan.

Geen vergunning

De gecontroleerde salons bieden op papier reguliere massages aan en hebben dus ook geen vergunning voor het verlenen van seksuele diensten. De controles werden uitgevoerd omdat het HEIT signalen had ontvangen die erop duidden dat er wel degelijk sprake was van prostitutie.

HEIT

Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen diverse gemeenten, Politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, drie omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het team werkt binnen de eenheid Den Haag om malafide bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan te pakken.