De gemiddelde bewoner wil maximaal 8 minuten lopen naar het park(je) in de buurt.
De gemiddelde bewoner wil maximaal 8 minuten lopen naar het park(je) in de buurt. (Foto: pixabay)

Woningzoekenden in Den Haag hechten groot belang aan groen in de buurt

Algemeen

Een eengezinswoning en een parkje op maximaal 8 minuten loopafstand van de woning. Deze twee punten staan hoog op het wensenlijstje van Haagse huishoudens die op zoek zijn naar een woning in hun stad. Dat blijkt uit de Haagse woonenquête die in opdracht van Stichting wonen in Den Haag onder meer dan 600 woningzoekers in Den Haag in oktober 2022 door Springco Urban Analytics werd uitgevoerd.

Bij het zoeken naar een nieuwe woning blijken woningzoekenden in Den Haag vooral te kijken naar een woonomgeving met meer parken, meer verblijfskwaliteit en meer sociale binding met de buurt. Daarnaast blijkt uit de woonenquête dat ook kleine huishoudens, jongeren en ouderen behoefte hebben aan grondgebonden wonen. Zo blijkt uit de Haagse woonenquête die de Stichting Wonen in Den Haag recentelijk grootschalig heeft verricht en waar verrassende woonvoorkeuren van de consument uit naar voren zijn komen.

Groen

Uit het onderzoek komt naar voren dat inwoners van Den Haag meer waardering hebben voor hun woning dan voor de omgeving. Ze vinden dat de omgeving moet matchen met de kwaliteit van de woning. Onderzoek onder woningzoekers in Den Haag wijst uit dat men zoekt naar een omgeving met meer parken, meer verblijfskwaliteit en meer sociale binding met de buurt waarin men woont. Men associeert groen met een gezonde stedelijke lifestyle. Dus hoe hoogwaardiger het groen, hoe meer stedelingen er willen wonen en hoe hoger de woningdichtheid kan zijn. “Volgens 84% van de huishoudens draagt groen bij aan hun fysieke en mentale gezondheid.”

De gemiddelde bewoner wil maximaal 8 minuten lopen naar het park(je) in de buurt. Dit is ongeveer even lang als de afstand naar een supermarkt (7 minuten) en aanzienlijk korter dan de afstand tot zorg- en welzijnsvoorzieningen. Het park moet uitnodigen tot wandelen, relaxen/ zitten, maar ook waar mogelijk tot andere activiteiten (sport, spel, ontmoeting). Op veel plekken in de stad wordt hieraan nog niet voldaan.

Aantrekkelijke leefgemeenschappen

Met name in het gebied tussen de stations Den Haag Centraal, Holland Spoor en NOI worden veel hoge appartementencomplexen gebouwd. Er is veel vraag naar deze woningen. Maar wat opvalt in de uitkomst van de woonenquête is dat er ook onder de stadsbewoners een grote vraag is naar grondgebonden woningen. En die is niet alleen afkomstig van gezinnen. Van alle één- tot tweepersoonshuishoudens gaat bijna de helft van de vraag uit naar een grondgebonden woning. Eén op de twee jongeren onder de 30 jaar en één op de drie senioren wenst een grondgebonden woning. Van alle één tot tweepersoonshuishouden gaat 44% van de vraag uit naar een grondgebonden woning. Dat die grondgebonden woning kleiner is dan een appartement nemen ze op de koop toe. Bijna de helft van de gevraagde tussenwoningen en grondgebonden seniorenwoningen mag kleiner zijn dan 90m2. En dat zou ruimte moeten bieden voor de ontwikkeling van nieuwe woonvormen met een hogere dichtheid. Zo zien we al projecten met rug-aan-rugwoningen, stelt Stichting Wonen in Den Haag. Dit type combineert een kleine goedkopere grondgebonden woning met een relatief laag grondgebruik. Dit biedt perspectief voor een samenleving die steeds meer uit kleine huishoudens bestaat. 

Willen ontwikkelende partijen aansluiten op de wensen van de Haagse woningzoeker dan is het realiseren van aantrekkelijke leefgemeenschappen belangrijk, concludeert Stichting wonen in Den Haag naar aanleiding van de uitkomsten van de woonenquête. 

Afbeelding
Deze honderdjarige kwam in het zelfstandige Loosduinen ter wereld en bleef er haar hele leven wonen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Turkse Nederlanders in Den Haag in shock, maar doneren massaal Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Jonge verdachten dodelijke steekpartij in Den Haag langer vast 112-nieuws 7 feb, 16:42
Afbeelding
Halsbandparkiet 'verslaat' huismus tijdens vogeltelling in Den Haag Algemeen 7 feb, 14:43
Afbeelding
Hagenaar één van de winnaars van succesvolle actie Van der Valk-actie Algemeen 7 feb, 13:13
Afbeelding
AWP: 'Watersysteemheffing alleen nog voor woning- en pandeigenaren' Politiek 7 feb, 09:29
Afbeelding
Starters melden zich massaal voor woonactie in Den Haag Algemeen 7 feb, 08:57
Afbeelding
Grote drukte bij Turks centrum door inzameling 112-nieuws 6 feb, 20:50
Afbeelding
Op welke partij stem jij 15 maart? Nu stemhulp Zuid-Holland online Algemeen 6 feb, 19:28
Afbeelding
Fietser zwaargewond na aanrijding met tram Lekstraat 112-nieuws 6 feb, 13:50
Afbeelding
Optredens van Anouk en BLØF deze zomer tijdens Live on the Beach Algemeen 6 feb, 09:52
Afbeelding
Geslaagde wintereditie van Gluren bij de Buren in Den Haag Algemeen 6 feb, 09:38
Afbeelding
Voedselbank heeft dringend groente nodig: distributiecentrum is bijna leeg! Algemeen 6 feb, 08:14
Afbeelding
Op deze plekken in Loosduinen kunnen de handen uit de mouwen tijdens NLdoet Algemeen 5 feb, 13:10
Afbeelding
Dode en zwaargewonde bij steekpartij Frederik van Eedenlaan Delft 112-nieuws 5 feb, 12:16
Afbeelding
Vandaag in het duin: de Bosanemoon, een echte zonaanbidder Algemeen 5 feb, 09:29