MengelMoestuin en Buurttuin Zusterstraat winnen Haagse Openbare ruimte Prijs

Algemeen
Groene Matties’ MengelMoestuin winnaar juryprijs
Groene Matties’ MengelMoestuin winnaar juryprijs (Foto: Maurits van Hout)

Het initiatief Groene Matties’ MengelMoestuin in de wijk Vrederust heeft de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) 2022 gewonnen. De publieksprijs ging naar Buurttuin Zusterstraat in de Schilderswijk. 

De HOP is voor de tweede keer uitgereikt op initiatief van Platform STAD. Het betreft dit jaar een speciale editie voor initiatieven van stadmakers. Met elkaar kleuren actieve bewoners en ondernemers de stad in.

Een professionele jury nomineerde uit alle inzendingen vijf plekken voor de HOP: Buurttuin Zusterstraat, Groene Matties’ MengelMoestuin, Molenvlietpark, Playground Hondius en Toekomst Tuin Transvaal. Na een bezoek aan deze locaties koos de jury de winnaar. Het publiek koos de winnaar van de publieksprijs. Winnaars van de juryprijs en publieksprijs ontvingen ieder 500 euro om de plek nog interessanter te maken.

Droom 

De Groene Matties’ MengelMoestuin in de wijk Vrederust overtuigde de jury in verschillende opzichten. De Mengelmoestuin is ontstaan vanuit de droom van een groep vrouwen die de binnentuin omtoverden tot een plek waar jong en oud samenkomen en samen tuinieren.

Grote impact

Volgens de jury heeft de Groene Matties’ MengelMoestuin een grote impact op de sfeer, de sociale veiligheid en de sociale cohesie in de buurt.

Ontmoetingsplek

Door de inzet van buurtbewoners is de halfopen binnentuin verandert van ‘kijkgroen’ naar een groene ontmoetingsplek die actief gebruikt wordt. Ook de aandacht voor gezond voedsel en een duurzame teelt bevalt de jury. De MengelMoestuin is op deze manier een voorbeeld voor de inrichting van de groene, veelal ongebruikte half-open ruimtes in de naoorlogse woongebieden die Den Haag rijk is.

Bovendien is de MengelMoestuin slim ontworpen voor de toekomst. De tuin is verplaatsbaar ingericht en kan meebewegen met de sloop en nieuwbouw die de wijk te wachten staat.

Publieksprijs

Het grootste deel van de bijna 600 stemmen ging naar Buurttuin Zusterstraat, die daarmee de HOP publieksprijs 2022 won. De buurttuin wordt door stemmers beschreven als een oase. Deze door bewoners zelf ingerichte openbare tuin ligt binnen een woonblok in de versteende Schilderswijk. De stemmen konden worden voorzien van een toelichting. Een greep uit de opmerkingen:

“Het is een fantastisch project dat de buurt bij elkaar brengt en samenhorigheid creëert in een soms verdeelde buurt.”

“Mooi natuurplekje in de stad voor ieder wat wils. Vooral als je geen tuin hebt. Heerlijk plekje.”

Stadmakerseditie

Zoals gezegd betrof het dit jaar een speciale editie van de Haagse Openbare Ruimte Prijs (HOP). Het idee hierachter is dat mensen de stad maken. Initiatieven, ideeën en daadkracht van bewoners bepalen ook in Den Haag in grote mate de sfeer en de samenhang in een buurt. Buurtinitiatieven geven een thuisgevoel in de wijk en een prettig gevoel van controle over de directe omgeving.

Inspireren

Juist in tijden van toenemende polarisatie is het belang van cohesie in buurten en wijken groot. Ook kennen bewoners en ondernemers hun eigen wijk natuurlijk heel goed. Zij weten daarom precies waar het bijzonder mooi is en wat er nog ontbreekt. Door verschillende Haagse projecten te laten zien, wil Platform STAD bewoners en ondernemers inspireren. Iedereen kan zijn omgeving mooier en leefbaarder maken.

De juryprijs en de publieksprijs zijn uitgereikt op 8 december 2022 tijdens de feestelijke Haagse stadmakers winterborrel in Musicon.

Afbeelding