Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling.
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. (Foto: Pixabay)

Nationale Voorleesdagen binnenkort van start: dit is er te doen in de Haagse bibliotheken!

Algemeen

De Nationale Voorleesdagen zijn van 25 januari tot en met  4 februari. Het is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Ook in de bibliotheken in Den Haag zijn in de periode allerlei activiteiten waarbij het voorlezen centraal staat. Een overzicht.

Bibliotheek Den Haag besteedt gedurende de Nationale Voorleesdagen extra veel aandacht aan voorlezen. Op woensdag 25 januari wordt afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. Kinderen kunnen in de periode daarna naar gratis theatervoorstellingen en andere (voorlees)activiteiten. Bij de activiteiten worden handige tips gegeven om het lezen en voorlezen voor de jonge lezers in spe leuk te maken.

Doelstelling van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. 

Bilbliotheken

De Nationale voorleesdagen starten met een Nationaal Voorleesontbijt. In bibliotheek Bomenbuurt aan de Fahrenheitstraat 707 is het ontbijt op woensdag 25 januari tot 10.00 tot 11.00 uur. Ondertussen kan er geluisterd worden naar het verhaal van Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Het boek is geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte. Daarna gaan de kinderen tussen 2 en 4 jaar  knutselen. Resereven kan via tel. 070-3536970 of per e-mail: bomenbuurt@bibliotheekdenhaag.nl Deelname is gratis.

In bibliotheek Bouwlust wordt op woensdag 25 januari van 9.00 tot 10.00 uur ontbeten terwijl daarna het boek van Joukje Akveld wordt voorgelezen door Mina El Kadiri van de Stichting Escamp voor vrouwen. Ook hier wordt na het ontbijt geknutseld. Aanmelden kan telefonisch via tel.  070-7526666, of door te mailen naar bouwlust@bibliotheekdenhaag.nl of bij de balie van de bibliotheek. Begeleiders hoeven zich niet aan te melden. Wie zijn of haar kind meteen gratis inschrijft voor de bibliotheek, ontvangt een mini vingerpoppetje van Maximiliaan als welkomstcadeautje. Zolang de voorraad strekt!

Ook de Centrale bibliotheek blijft natuurlijk niet achter. Het voorleesontbijt is van 10.15 tot 11.15 uur op de derde verdieping (jeugdafdeling) van de bibliotheek. Aanmelden kan via www.bibliotheekdenhaag.nl. Kinderen moeten begeleid worden door een ouder/verzorger.

In Haagse Hout kunnen kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud om 9.30 uur aanschuiven voor het voorleesontbijt. Tijdens het ontbijt wordt ‘Kom, we gaan een boek lezen’ van Susanne Strasser voorgelezen. Reserveren kan via bibliotheekdenhaag.nl bij de desbetreffende vestiging. Deelname is gratis. 

Net als in Haagse Hout wordt in bibliotheek Leidschenveen tijdens het Voorleesontbijt op woensdag 25 januari ‘Jinm we gaan een boek lezen’ voorgelezen. Ook wordt er geknutseld. Tijd: 09.30 tot 10.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via bibliotheekdenhaag.nl. Maximaal 1 begeleider per kind. Begeleiders hebben geen ticket nodig. Voor hen staat de koffie klaar.

In bibliotheek Loosduinen aan de Loosduinse Hoofdstraat 555 wordt op 25 januari van 09.30 tot 10.30 uur voorgelezen uit ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’.  Het ontbijt is voor kinderen van 2 tot 4 jaar, maar ook voor papa, mama, opa of oma is er koffie en wat lekkers. Deelname is gratis.  Aanmelden via: loosduinen@bibliotheekdenhaag.nl

Van 10.00 tot 11.00 uur is in bibliotheek Nieuw Waldeck het Nationaal Voorleesontbijt. Deelname is gratis. Ook hier kan worden geluisterd naar het voorlezen uit ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar, maar ook voor papa, mama, opa of oma is het een feestje. Reserveer een plekje via bibliotheekdenhaag.nl

Afbeelding
Chelsy Valentina eerste Jonge Stadsdichter van Den Haag Algemeen 27 jan, 09:39
Afbeelding
Op deze plekken geeft Staedion energiebesparende producten weg aan huurders Algemeen 27 jan, 09:18
Afbeelding
Commissie Loosduinen: 'Invoering betaald parkeren is in strijd met gemaakte afspraken' Algemeen 27 jan, 09:11
Afbeelding
Varend Corso Westland trapt editie 2023 af Algemeen 26 jan, 21:39
Afbeelding
Neherkade is weer open: verkeerschaos is volgens wethouder uitgebleven Algemeen 26 jan, 16:29
Afbeelding
Deze artiesten komen op 27 april naar Kingsworld in het Zuiderpark Algemeen 26 jan, 14:14
Afbeelding
Minister De Jonge slaat in Moerwijk de eerste paal voor De Schaloen Algemeen 26 jan, 10:23
Afbeelding
Wie heeft de meeste musjes in zijn tuin? Tel dit weekend mee! Algemeen 26 jan, 08:42
Afbeelding
GroenLinks wil niet nog meer vakantiehuizen in Vlietland Politiek 25 jan, 22:50
Afbeelding
Eerste paal geslagen voor nieuwbouwproject in Binckhorst Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Deze hardloopsensatie van vorig jaar doet mee aan 47ste CPC Loop Algemeen 25 jan, 15:06
Afbeelding
PvdD Zuid-Holland wil meer natuur en minder glastuinbouw voor sierteelt Politiek 25 jan, 15:01
Afbeelding
Haagse sportprijzen voor sporters met een beperking uitgereikt Algemeen 25 jan, 14:16