Zo komt nieuwe Kijkduin eruit te zien: speelboot en vuurtoren komen terug!

Algemeen
Het nieuwe Deltaplein.
Het nieuwe Deltaplein. (Foto: gemeente Den Haag)

Kijkduin ondergaat een metamorfose. Donderdag stemde de Haagse gemeenteraad in met het voorontwerp van de buitenruimte van de badplaats. Daarin keren de speelboot en de vuurtoren terug. 

Volgens wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) krijgt Kijkduin met deze plannen haar allure terug. “Het blijft een fijne, rustige familiebadplaats met haar unieke kustlijn. We behouden de identiteit van Kijkduin, maar maken het ook klaar voor de toekomst.”

Zelfde gevoel

Bewoners en bezoekers kunnen over de vernieuwde boulevard langs het strand wandelen. De focus in het ontwerp ligt op groen en verbinding met de duinen. Ook de historische speelboot en vuurtoren keren terug op hun vertrouwde plek aan de boulevard. Wethouder Van Asten: “Mensen zijn opgegroeid met de speelboot, vuurtoren en draaimolen. Dat willen we behouden. Zodat mensen nog steeds een ijsje kunnen eten aan de boulevard, met datzelfde gevoel van Kijkduin. Maar ook kunnen genieten van alle faciliteiten die een moderne badplaats te bieden heeft.” 

In de zomer van 2024 moeten het winkelcentrum en de daarboven gebouwde appartementen zijn opgeleverd.

Nieuwe entree

Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwe entree voor Kijkduin-Bad: de ondergrondse Entree en Fietsenstalling (EeF) aan de kop van de Kijkduinsestraat en onder het Deltaplein. Ook de bouw van de appartementencomplexen van Nieuw Kijkduin, het winkelcentrum en de ondergrondse parkeergarage vorderen. 

Herinrichting Deltaplein

Binnenkort is de openbare ruimte aan de beurt. In juni beginnen de eerste werkzaamheden aan de nieuwe boulevard, gevolgd door de herinrichting van het Deltaplein. De herinrichting van de buitenruimte tegenover de Sterflats begint eind 2023. Vóór de zomer van 2024 is de nieuwe buitenruimte van Kijkduin-Bad grotendeels gereed.

Eenvoudig bereikbaar

Ondanks een kleine helling zijn de boulevard en het Deltaplein volgens de gemeente voor iedereen, ook voor mensen met een lichamelijke beperking, eenvoudig toegankelijk. Dat geldt ook voor de horeca, het strand en de strandpaviljoens. 

80 plekken voor (deel-)scooters

Om de badplaats goed bereikbaar en netjes te houden worden plekken gereserveerd voor (deel-)scooters. Op de Kijkduinsestraat ter hoogte van de uitgang van de EeF komen aan beide zijden plekken voor het stallen van 80 (deel)scooters. Bij de eindhalte van de bus aan de Hoek van Hollandlaan komen nog eens 10 plekken.

Flora en fauna

In de nieuwe inrichting is ook rekening gehouden met de flora en fauna van het gebied. Er worden inheemse soorten geplant, die goed passen op de boulevard aan het strand en die de biodiversiteit vergroten.