Haagse arts werkte mee aan boek voor dokters in spe: ‘Leid vooral je eigen weg’

Algemeen
Hoyee Cheung met een boek waaraan de een bijdrage leverde.
Hoyee Cheung met een boek waaraan de een bijdrage leverde. (Foto: pr)

In het onlangs verschenen boek ‘Drs. Dokter Anders’ worden onderwerpen besproken, die niet altijd aan bod komen tijdens de opleiding geneeskunde. In het boek voor (jonge) artsen, artsen in spe en andere zorgprofessionals, vertelt de jonge Haagse arts Hoyee Cheung waarom ze ervoor koos om in de Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) te gaan werken. 

De Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) is een aparte tak binnen de Ouderengeneeskunde. De GRZ richt zich op herstel van een patiënt na ziekte, ongeval of medische ingreep en terugkeer naar huis. Eventueel met aanpassingen, hulpmiddelen of extra zorg. Met ouderen als specifieke doelgroep.

‘Ik had behoefte aan iets anders dan een baan in het ziekenhuis’

Toen Hoyee Cheung nog studeerde leek het vanzelfsprekend dat ze in een ziekenhuis zou gaan werken. “Ik worstelde tijdens mijn geneeskunde opleiding met wat ik wilde worden. Een baan als arts buiten het ziekenhuis leek geen optie. Ik had me daar dus ook nooit op georiënteerd. Pas tijdens mijn coschappen kwam ik erachter dat een baan in het ziekenhuis helemaal niet bij mij paste. Ik had behoefte aan iets anders, ik wilde zorgen voor patiënten op andere manieren dan alleen met medische ingrepen. En tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik meer zou willen zijn dan alleen dokter. Ik wil werken om te leven, niet leven om te werken. Ik had behoefte aan een baan met een goed werk-privé balans”, vertelt Cheung.

Inspireren

De samenstellers van Drs. Dokter Anders, Arno Breeman (arts en voormalig cardioloog) en Annette Hedeman Joosten (van origine pedagoog en communicatieadviseur), willen artsen inspireren met een grote verscheidenheid aan thema’s en tips voor verdere verdieping van hun vak. Het boek bevat vooral vakoverstijgende thema’s en ervaringsverhalen. Het wordt ingeleid door een jonge arts met affiniteit voor het betreffende onderwerp.

Meegeven

Vertrekpunt bij de samenstelling van het boek was de vraag aan alle schrijvers van Drs. Dokter Anders - voornamelijk medici en overige deskundigen – om zich te verplaatsen in jonge dokters en wat zij hen zouden willen meegeven.

Ogen openen

Cheung hoopt met haar bijdrage aan het boek toekomstige artsen te kunnen inspireren en hun ogen te openen voor de vele mogelijkheden binnen de geneeskunde. “Om vooral een eigen weg te leiden, zonder je te veel te laten beïnvloeden door verwachtingen van anderen”, besluit ze.