Hart voor Den Haag: ‘Hertenkamp op de Koekamp moet openblijven’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Sluiting dreigt voor het hertenkamp op de Koekamp omdat deze dieren na 2024 niet meer als huis- of hobbydier gehouden mogen worden. Hart voor Den Haag wil dat het college zich bij de minister hard moet maken voor het behoud van de hertenkamp op de Koekamp.

Het kabinet wil voor 2024 een nieuwe huis- en hobbydierenlijst ingevoerd hebben. Deze bepaalt dan welke zoogdieren recreatief gehouden mogen worden in ons land. Herten staan hier niet op. Daardoor komt er ook einde aan zo’n 250 hertenkampen in Nederland. In een onlangs gehouden debat over de kwestie stelde minister van landbouw, Piet Adema, dat hij geen uitzondering maken voor de grote grazers.

Koesteren

Dat zou ook het einde van het bekende en oudste hertenkamp van Nederland, die op de Koekamp, betekenen. Voor Hart voor Den Haag-raadsleden Richard de Mos en Coen Bom vinden dit onacceptabel. “Totale waanzin dat de minister geen uitzonderingspositie wil bewerkstelligen voor de grazers. Het hertenkamp in het hart van de Koekamp trekt dagelijks Hagenaars van alle komaf. En dat al sinds de vijftiende eeuw. Dat moeten we juist koesteren, in plaats van aan banden leggen” stellen de Hart voor Den Haag raadsleden. 

Oproep

De reden dat de hertenkampen dicht moeten is dat de dieren volgens de deskundigen hier niet voldoende ruimte in krijgen. De raadsleden De Mos en Bom wijzen op het feit dat de herten op de Koekamp volgens hen wel degelijk alle ruimte krijgen. “Handen af van het hertenkamp, een icoon in de stad. Wij roepen het Haagse stadsbestuur op om deze boodschap duidelijk over te brengen aan de minister.”