Haagse pandbrigade sluit pand tijdens integrale handhavingsactie in ZKD

Algemeen
Maar liefst vijftien mensen woonden in het pand in gevaarlijke omstandigheden.
Maar liefst vijftien mensen woonden in het pand in gevaarlijke omstandigheden. (Foto: Valerie Kuypers)

Tijdens een grote integrale handhavingsactie afgelopen weekend is op het bedrijventerrein Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) een pand gesloten. In de te kleine en vervuilde woning werden vijftien mensen aangetroffen. Verder werd beslag gelegd op acht voertuigen, werden zwartrijders in het ov betrapt en werden in de wijk 27 bekeuringen uitgeschreven onder andere voor overlast en verkeerd parkeren. 

In de omgeving van het ZKD-terrein is sprake van drugs- en alcoholoverlast en oneigenlijk gebruik van panden. Zo leefden de vijftien mensen in het inmiddels gesloten pand in gevaarlijke omstandigheden. Er liepen kabels en leidingen los door het pand en er was sprake van schimmelvorming. Een groot deel van de bewoners is direct met onbekende bestemming vertrokken. Een gezin, ouders en twee kinderen, is tijdelijk door een jeugdhulpinstantie ondergebracht in een hotel. Het pand is vervolgens verzegeld en gesloten. De eigenaar bleek meer panden in bezit te hebben waar zaken niet in orde bleken. Hiervoor wordt hij mogelijk beboet. 

Opslagboxen

Verder werd door het Haags Economisch Interventie Team samen met de collega’s van handhaving een preventieve integrale controle gehouden in 635 opslagboxen. Met behulp van speurhonden werd gecontroleerd op brandveiligheid en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Daarbij is niets aangetroffen. Ook tijdens een controle van een drankgroothandel bleek alles in orde. 

Holster en zwaailicht

Tijdens de controle zijn tevens 120 voertuigen gecontroleerd. In 2 gevallen werd er een te hoog promillage alcohol geblazen. De bestuurders ontvingen hiervoor een boete. Er vonden 2 aanhoudingen plaats waarbij bij 1 verdachte een op een echt lijkend vuurwapen aangetroffen werd. Dit bleek na onderzoek een balletjespistool te zijn. In dit voertuig lagen ook een holster en een zwaailicht. Ook deze zijn door de politie in beslag genomen.

Belastingschuld

Het team van gemeentelijke belastingen legde beslag op 8 voertuigen voor een totaal van ruim 17.000 euro. Deze kregen allemaal een wielklem. Niemand betaalde direct. De Rijksbelastingdienst inde ruim 20.000 euro belasting van een totale schuld van bijna 156.000 euro.

Verbroken verzegeling

De handhavingsorganisatie, controleerde samen met Stedin en de NVWA 9 horecagelegenheden. In 2 gevallen kon geen vergunning worden getoond. Er werden geen grote misstanden geconstateerd. Stedin trof in 2 gevallen een verbroken verzegeling en een verzwaring op de meter. Hierdoor loopt deze zwaarder waardoor minder betaald hoeft te worden.

Reizen zonder kaartje

Zwartrijders in het OV zijn met ingang van dit jaar een euro duurder uit. Een boete kost vanaf nu namelijk 56 euro. Tijdens een controle van 30 trams op 2 lijnen vielen 66 personen in de prijzen. Twee van hen hadden geluk. Zij konden meteen betalen en rekenden ieder 43 euro af. Twee reizigers konden hun ID niet laten zien en ontvingen daarvoor een proces verbaal.

Meerdere keren per jaar

Integrale handhavingsacties worden meerdere keren per jaar gehouden in verschillende gebieden in Den Haag waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan.  De gemeente Den Haag werkte tijdens deze actie op het ZKD-terrein samen met de politie, het OM, de brandweer, de Rijksbelastingdienst, HTM, Stedin, HEIT, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Omgevingsdienst Haaglanden. 

Convenant

Sinds enkele jaren kent het ZKD-terrein een integrale gebiedsgerichte aanpak. Dit is een direct resultaat van in januari 2021 getekend convenant tussen de gemeente Den Haag, de ondernemersvereniging van het ZKD-terrein, de Commissie Loosduinen en Haagwonen. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het behouden van het terrein voor bedrijvigheid en het tegengaan van omzetting naar andere functies. Daarnaast wordt ingezet op thema’s als duurzaamheid, veiligheid, vergroening en leefbaarheid.

27 Bekeuringen

De medewerkers van de handhavingsorganisatie trokken de wijk in om voorlichting te geven en om te controleren op overlast en verkeerd parkeren. Voor dat laatste werden 27 bonnen uitgeschreven en een waarschuwing gegeven. Er werd een persoon bekeurd voor bedelen en het bezit van lachgas. Ook werd een proces verbaal uitgeschreven voor het overtreden van een gebiedsverbod. Aan een aantal bedrijven werd voorlichting gegeven over het DOR-register. Hierin kunnen opkopers aangekochte goederen registeren. Door de koppeling met de database van Stop Heling waarin aangiftes van gestolen goederen staan is, aan de hand van de serienummers, na te gaan of de goederen als gestolen geregistreerd staan. Als er sprake is van een match, ontvangt de politie een melding.

Brandweer checkt doorrijdbaarheid

Het is belangrijk dat een wijk toegankelijk blijft voor hulpdiensten. Soms is dat niet het geval door bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde voertuigen. Tijdens de controle zijn folders achtergelaten om bewoners hierover te informeren. In een enkel geval werd versterking gevraagd door de handhavers van de politie.

Met speurhonden werden opslagboxen doorzocht op gevaarlijke boxen.