Haagse poelier adverteert buiten de lijntjes

Algemeen
De reclameborden van Victor Meijer staan niet langer op het plein voor zijn winkel.
De reclameborden van Victor Meijer staan niet langer op het plein voor zijn winkel. (Foto: Marc Tangel )

De bekende Haagse poelier Victor Meijer moet de reclame uitingen op het plein voor zijn winkel aan de Zuiderparklaan indammen. De borden moeten na ruim een halve eeuw het veld ruimen, omdat er nooit een vergunning voor is aangevraagd.

Door Marc Tangel

Meijer kreeg het nieuws vorige week te horen van drie BOA’s die zijn winkel bezochten. “Ik was met stomheid geslagen”, vertelt de poelier. “Die borden staan hier al meer dan vijftig jaar. De oude eigenaar is daar al mee begonnen. Als ik de borden netjes naast de prullenbak zet, wordt de stoep ook niet meer afgesneden door rondscheurende brommertjes of fietsers. Dat heb ik die dame van de gemeente ook heel netjes uitgelegd, maar ze hield voet bij stuk’.”

Veel complimenten

Meijer mag de bewuste borden nu nog maximaal tachtig centimeter van zijn gevel af plaatsen. Dat er nooit een ruimere vergunning is aangevraagd erkent de poelier, maar hij wijst er ook op dat hij de afgelopen dertig jaar nergens op aangesproken is. “Integendeel”, zegt hij. “Elke ochtend haal ik de bladblazer over het plein en ik verzorg de plantenbakken die op mijn initiatief voor de winkel zijn neergezet. Die borden houden het sluipverkeer tegen, zodat de mensen rustig een broodje kunnen eten op de bankjes hier voor de deur. Ik kreeg juist veel complimenten dat het plein er zo gezellig uitzag, zowel van de wijkagent als andere medewerkers van de gemeente die hier wel eens een broodje eten. Nog nooit heeft iemand iets gezegd.”

Langs de pui

Alsnog een vergunning aanvragen gaat Meijer niet doen. “De aanvraag voor die drie borden alleen al zou mij ruim 630 euro kosten, en dan heb ik nog niet de zekerheid dat deze wordt goedgekeurd”. De borden blijven dus netjes langs de pui staan. “Deze poelier kiest eieren voor zijn geld”, besluit Meijer gevat.