D66, PvdA en DENK willen gratis elektrische grofvuilfiets voor Hagenaars

Algemeen
Wie van ze verfresten af wil, moet nu minimaal een week wachten voor het grof vuil kan worden opgehaald.
Wie van ze verfresten af wil, moet nu minimaal een week wachten voor het grof vuil kan worden opgehaald. (Foto: pixabay)

Wie snel van zijn grofvuil af wil en geen auto heeft, heeft volgens D66, PvdA en DENK een probleem. Daarom pleiten deze drie partijen in de Haagse raad voor het gratis ter beschikking stellen van een elektrische fiets. In Rotterdam zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. 

Om ervoor te zorgen dat mensen gratis en snel hun grofvuil kwijt kunnen konden inwoners van Rotterdam in drie wijken een gratis elektrische bakfiets of aanhangwagen lenen. De pilot bleek een succes, en daarom willen D66, PvdA en DENK dit ook voor Den Haag. “Niet iedereen heeft ruimte over om het restafval van het doe-het-zelven op te slaan”, zegt fractievoorzitter Marieke van Doorn (D66). “Ook niet iedereen heeft een auto en niet iedereen kan ruim een week met rommel in huis blijven zitten. Voor die mensen is de gratis grofvuilfiets een oplossing. We zorgen ervoor dat mensen hun huis en hun straat schoon kunnen houden op hun eigen manier.” 

Week wachten

Janneke Holman (fractievoorzitter PvdA) beaamt dit: “Ik heb zelf geen auto en moest laatst ook wat bij het grofvuil kwijt. Ik heb toen een ophaalafspraak gemaakt waar ik een week op moest wachten, maar ik had het veel liever met een bakfiets weggebracht. Ik denk dat dit voor veel meer mensen in de stad geldt.” 

Motie

“Ik ben zeer tevreden over het resultaat in Rotterdam”, zegt fractievoorzitter Nur Icar (DENK). “Afgelopen zomer heb ik hier ook een motie over ingediend ‘Elektrische bakfietsen voor grofvuil’. De drie denken dat hierdoor ook minder afval op straat gedumpt zal worden.