Stille tocht voor doodgestoken eigenaar Cafetaria Houtwijk

Algemeen
De bloemenzee voor de snackbar.
De bloemenzee voor de snackbar. (Foto: WM)

De 39-jarige eigenaar van cafetaria Houtwijk is vrijdagavond op weg naar huis op straat neergestoken. De man werd nog gereanimeerd, maar overleed kort daarna in het ziekenhuis. Voor de steekpartij zijn drie minderjarigen opgepakt; twee meisjes en een jongen. De buurt reageert geschokt. Vrijdag is er in overleg met zijn weduwe een stille tocht door de wijk.

Op zaterdag en zondag is het aan de Gerrit van Veenlaan een komen en gaan van omwonenden die een bloemetje leggen voor de snackbar. Op een handgeschreven briefje achter de voordeur staat dat de zaak wegens familieomstandigheden is gesloten. Nadat de bloemen zijn gelegd blijven buurtbewoners even staan om tegenover elkaar hun afschuw uit te spreken over wat er is gebeurd. “Wie doet nu zoiets. Zijn het echt minderjarigen? Ik krijg er kippenvel van.” Over één ding zijn ze het eens: de doodgestoken eigenaar van cafetaria Houtwijk, Chen You Wei, was een aardige, rustige man. “Altijd behulpzaam”, zegt iemand. 

Stille tocht

Stadsdeelwethouder Hilbert Bredemeijer bracht zaterdagavond samen met de nieuwe stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer meteen een bezoek aan de Houtwijk. Vanwege de enorme impact voor de buurt werd diezelfde avond het nabijgelegen wijkgebouw Bokkefort geopend. Buurtbewoners konden hier samenkomen. Corinne den Heijer en een wijkagent waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Het wijkcentrum blijft nog tot en met donderdag open. Tussen 18.00 en 21.30 uur kan men hier terecht voor een gesprek of voor een kop koffie. Ook ligt er een condoleanceboek

Daarnaast is er vrijdag  in overleg met de weduwe van Chen You Wei een stille tocht. Op vrijdag lopen mensen vanaf 18.30 uur vanaf wijkcentrum Bokkefort een ronde door de wijk. 

Aardige man

De mensen die zondag bloemen komen leggen raken er niet over uit gepraat. “Ik woon hier achter en kwam wel eens een patatje halen. Het was zo’n aardige man, waarom?”  Een ander zegt dat hij al eerder had gehoord dat de snackbareigenaar ruzie had met een groep jongeren en dat hij ze al eens de zaak uit had gezet. 

Probleemgezinnen

Voor de steekpartij zitten drie tieners vast. In de twee gezinnen waar deze minderjarigen uitkomen zou veel meer aan de hand zijn, meldt het AD. Zo zou het 17-jarige meisje dat uit het ene gezin is opgepakt haar oudere broer in zijn been hebben gestoken. Zij moest afgelopen jaar voor de rechter verschijnen. Deze oudere broer is volgens het AD ook bepaald niet van onbesproken gedrag. Mei vorig jaar schoot hij bij een school in Zoetermeer een 17-jarige Delftenaar met een shotgun in het gezicht. Tegen hem werd vorige week twintig maanden cel en jeugd-tbs geëist.

Een buurtbewoner heeft het verhaal ook gelezen. “Waarom worden we niet worden beschermd. Het gezin was al langer bekend bij de politie. Eén van de opgepakte tieners is 14. Valt dus onder jeugddetentie, dat wordt dus hooguit een jaar gevangenisstraf.”

Getuigen gezocht

Het onderzoek naar de fatale steekpartij is op dit moment in volle gang, aldus politie basisteam Loosduinen. Het onderzoeksteam is op zoek naar mensen die mogelijk meer weten over de exacte toedracht van het steekincident. “Heeft u iets gehoord of gezien? Heeft u misschien camera beelden? Dan roepen wij u op contact op te nemen met de politie via de opsporingstiplijn: 0800-6070, politie: 0900-8844 of anoniem via tel. 0800-700.