Dankzij speciale app wordt in Hagaziekenhuis beroerte sneller vastgesteld

Algemeen
Neuroloog Karlijn de Laat en radioloog Bas Hammer zijn blij met de StrokeViewer app.
Neuroloog Karlijn de Laat en radioloog Bas Hammer zijn blij met de StrokeViewer app. (Foto: pr)

In het Hagaziekenhuis kan men nu dankzij de StrokeViewer app sneller dan ooit vaststellen of een patiënt een herseninfarct heeft. Dat heeft grote voordelen voor de patiënt: hoe eerder de behandeling begint, hoe minder hersencellen afsterven. 

De app is verbonden met de CT-scanner (röntgenapparaat) en analyseert met kunstmatige intelligentie óf er schade aan de hersenen is. En laat ook meteen zien erg de schade is. Hierdoor kan het zogenaamde stroketeam sneller beginnen met de behandeling als dat nodig is.

Lichamelijk onderzoek

Een patiënt met acute uitvalsverschijnselen komt meestal binnen met de ambulance. Het ambulanceteam meldt de SEH dat de patiënt mogelijk een beroerte (herseninfarct of -bloeding) heeft. Bij aankomst brengt het team de patiënt meteen naar de CT-kamer. “Hier staat het stroketeam dan al klaar”, zegt neuroloog Karlijn de Laat. Ze vertelt wat er vervolgens gebeurt. “Op de CT-kamer stellen we eerst aan de patiënt vragen over de klachten en doen vervolgens een lichamelijk onderzoek. Daarna volgen verschillende scans.”

Scans

Radioloog Bas Hammer vult aan. “We beginnen met een ‘gewone’ scan om onder andere een bloeding uit te sluiten. Op deze CT-scan zie je meestal nog geen herseninfarct. Met een tweede scan kunnen we dat wel. Dan zien we ook welk deel van dat hersenweefsel nog te redden is. Als laatste maken we nog een scan van de bloedvaten. Hierop zien we of er een verstopping is in een van de grotere hersenvaten. En of die te behandelen is.”

Diagnose

De informatie van de scans gaat direct naar de behandelaars: de radioloog, neuroloog en interventie-radioloog. Zij hebben de StrokeViewer app namelijk standaard op hun smartphone staan.
Hammer: “De toegevoegde waarde van de app is de snelheid waarmee de informatie voor de diagnose beschikbaar is. Vaak sneller dan we zelf kunnen analyseren. Het algoritme van het systeem herkent de verstoppingen. Met verschillende kleuren wordt zichtbaar welk weefsel nog te redden is en wat niet. De beelden zijn haarscherp en we kunnen inzoomen op de kleinste details.” De Laat vult aan: “Met die kennis kunnen we dan ook sneller met de behandeling beginnen. Hoe eerder we behandelen, hoe minder hersencellen afsterven. Hierdoor kan de patiënt sneller herstellen.”

LangeLand Ziekenhuis

Daarnaast is de app praktisch voor de specialisten. “Door de app kunnen we ook, zonder dat we bij elkaar zijn, goed overleggen. Handig als het gaat over een patiënt uit het LangeLand, waar ze de app ook gebruiken. Dan kunnen we snel bepalen of de patiënt naar het HagaZiekenhuis moet komen of niet.”