OM eist 22 maanden celstraf voor oud-wethouder Richard De Mos

Algemeen
Richard de Mos.
Richard de Mos. (Foto: Martijn Beekman)

In de strafzaak tegen de Haagse politicus Richard de Mos is door het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van 22 maanden. Ook mag hij, als het aan het OM ligt, vier jaar lang geen bestuurlijk ambt op gemeentelijk, provinciaal en rijksniveau meer uitoefenen. 

De Mos hoorde gisteren in de rechtbank dat het OM het bewezen acht dat hij zich heeft laten omkopen en meineed heeft gepleegd. De Mos stond in deze zaak niet alleen voor de rechter. Ook partijgenoot en oud-wethouder Rachid Guernaoui, raadslid Nino Davituliani en vijf Haagse ondernemers kregen gisteren te horen welke straffen het OM tegen ze eist. In het geval van Guernauoi gaat het om 16 maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Net als De Mos mag hij vier jaar geen publiek ambt uitoefenen. 

Vriendjespolitiek

Het OM acht het bewezen dat er sprake was van vriendjespolitiek. In ruil voor donaties voor zijn partij Groep de Mos/Hart voor Den Haag, kregen vastgoedondernemers volgens het OM vertrouwelijk informatie waar ze hun voordeel mee konden doen, doorgespeeld. Ook zouden de broers Akyol voor Nino Davituliani, de vrouw van één van hen, een hoge plek op de kieslijst hebben ‘gekocht’ tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. En zou er sprake zijn geweest van het ronselen van stempassen voor Groep de Mos. Tot slot zouden obij de verlening van nachtvergunningen de horecaondernemers Akyol een voorkeursbehandeling hebben gekregen.

De eis is voor alle verdachten met 10 procent verlaagd vanwege de lange duur van de doorzoekingen tot het proces.

Woedend

Richard de Mos reageerde woedend op de strafeis van het OM. “Heel boos, als je goede naam te grabbel wordt gegooid. Als je al jaren buiten spel wordt gezet. Volgens advocaat Plasman is de eis veel te hoog. “Ik denk dat heel veel van de beschuldigingen geen stand gaat houden.”