Monument Haags Slavernijverleden op Lange Voorhout

Algemeen
Het Lange Voorthout.
Het Lange Voorthout. (Foto: pixabay)

Het Lange Voorhout is de meest geëigende plek voor het Monument Haags Slavernijverleden. Dat is het advies van de Adviescommissie Monument Haags Slavernijverleden en Koloniale Erfenis. Het advies werd maandag 30 januari aangeboden aan wethouder Mariëlle Vavier (Inclusie).

De gemeenteraad nam eerder een besluit voor twee monumenten, één voor de historie over de trans-Atlantische slavernij en één over de koloniale periode in voormalig Nederlands-Indië. Die opdracht werd bij Stroom Den Haag belegd, waarna Peggy Wijntuin als projectleider in gesprek ging met vele tientallen Haagse sleutelfiguren en organisaties. Dit mondde uiteindelijk uit in de samenstelling van de adviescommissie. De beraadslagingen van de commissie resulteerden in de keuze voor slechts één monument als symbool van verbinding.

Symbolische waarde

De adviescommissie ziet het Het Lange Voorhout als ‘een plek van grote symbolische waarde’. “Met het Binnenhof en het Torentje in het vizier, komt het monument in het historische- en bestuurlijke centrum van de stad te liggen. Bovendien zijn twee belangrijke koninklijke locaties in de nabijheid: het voormalige winterpaleis van Koningin Emma en het koninklijk werkpaleis aan het Noordeinde. Dat de bestuurlijke én de koninklijke macht, die beide (in)direct verantwoordelijkheid dragen voor het Haagse slavernijverleden en haar koloniale erfenis, in één oogopslag te zien zijn, is van een grote symbolische en gevoelsmatige meerwaarde.”