GGD Haaglanden is gestart met inhaalcampagne HPV-vaccinatie

Algemeen
Vóór 1 juli de eerste vaccinatie halen betekent tweede vaccinatie gratis. Anders betaalt iemand 150 euro voor de tweede.
Vóór 1 juli de eerste vaccinatie halen betekent tweede vaccinatie gratis. Anders betaalt iemand 150 euro voor de tweede. (Foto: Pexels)

GGD Haaglanden is woensdag 1 februari gestart met het vaccineren tegen het HPV-virus. Het vaccin is gratis beschikbaar voor jongvolwassenen, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. 

Een HPV-vaccinatie biedt bescherming tegen zes soorten kanker. HPV staat voor menselijke papillomavirus en is een virus dat seksueel overdraagbaar is. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Vaccinatie is de meest effectieve manier om de kans op deze soorten kanker te verkleinen.

Vóór 1 juli 2023

Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met een tussenperiode van een half jaar. Het is daarom belangrijk dat de eerste vaccinatie vóór 1 juli 2023 wordt gepland. Dan kan ook de tweede vaccinatie gratis worden gehaald. Als de eerste vaccinatie na 1 juli 2023 wordt gehaald, zijn de kosten voor de tweede vaccinatie ongeveer 150 euro.

Priklocaties

Jongvolwassenen, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, ontvingen in januari een uitnodigingsbrief. Zij kunnen op www.hpvafspraak.nl of telefonisch via 0800-1608 een afspraak plannen. Er wordt gevaccineerd op vier locaties in de regio Haaglanden: het voormalig Rode Kruisziekenhuis, Sportlaan 600, De Marimbahal in Rijswijk, het Boerhaavegebouw in Zoetermeer en het Zalencentrum De Brug in ‘s-Gravenzande.

Haagse Hogeschool

GGD Haaglanden is vanaf 21 februari ook een aantal dagen aanwezig op de Haagse Hogeschool voor het geven van informatie over het HPV-virus en het geven van HPV-vaccinaties.