Deze honderdjarige kwam in het zelfstandige Loosduinen ter wereld en bleef er haar hele leven wonen

Algemeen
Burgemeester Jan van Zanen feliciteert de 100-jarige Loosduinse Arida van Spronsen - Wijnmalen.
Burgemeester Jan van Zanen feliciteert de 100-jarige Loosduinse Arida van Spronsen - Wijnmalen. (Foto: WM)

Arida van Spronsen-Wijnmalen werd in 1923 geboren in de Willem III straat. Een paar maanden na haar geboorte was de annexatie van Loosduinen door Den Haag een feit. Vermoedelijk is ze de enige nog levende mens die met recht kan zeggen dat ze in de zelfstandige gemeente Loosduinen is geboren. Nu honderd jaar later woont ze weer in dezelfde straat. “Toen ik klein was keek je vanaf hier zo naar het strand”, vertelt ze in WoonZorgPark Loosduinen. 

De jarige die deze dag in het Zorgknooppunt te midden van haar familie in het zonnetje wordt gezet, heeft nooit ergens anders gewoond dan in Loosduinen. Ze heeft haar dorp ingrijpend zien veranderen. Tussen haar ouderlijke woning aan de Willem III straat en de kust was praktisch geen bebouwing, vertelt ze. “Je keek zo naar het strand.”

Oorlog

In de oorlog woonde het gezin waarin Arida werd geboren tegenover Ockenburgh. Haar vader verkocht olie. Vanuit Ockenburgh werden V2-raketten afgevuurd. Omdat dit in combinatie met de opslag van olie te gevaarlijk was, verhuisden ze naar de Viandenstraat. 

Traditioneel gezin

Die verhuizing was bepalend voor haar verdere leven: ze trouwde in 1945 met haar achterbuurjongen. Samen kregen ze drie kinderen, twee jongens en één meisje. Inmiddels zijn er ook vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Haar dochter Riek Levering omschrijft het gezin als traditioneel. “Mijn vader was machinebankwerker en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Later is ze wel gaan werken in de huishouding.”

Oisterwijk en Oostenrijk

Arida van Spronsen-Wijnmalen heeft altijd in Loosduinen gewoond, maar dat wil niet zeggen dat ze niet over de grenzen van haar gemeente en land keek. Vanaf de jaren zeventig genoten zij en haar man van lange vakanties in hun eigen stacaravan in de bossen van Oisterwijk en haar favoriete vakantieland was Oostenrijk. 

Terug in Willem III straat

In 2002 verhuisden Arida en haar man naar een aanleunwoning in de Willem III straat, daarmee was ze weer terug in de straat waar ze werd geboren. “Mijn vader overleed drie maanden na de verhuizing.” Vorig jaar liep haar moeder tijdens een val een bekkenbreuk op. Na wekenlang revalideren, kwam ze in verpleeghuis Houtwijk terecht. Het was haar grootste wens om naar ZorgKnoopPunt Loosduinen in de Willem III straat te gaan. En dat is gelukt. Ze heeft het hier helemaal geweldig”, vertelt haar dochter. “Zelf zegt ze dat ze hier helemaal opleeft.”

Sterke genen

Arida komt uit een familie met sterke genen. Haar 98-jarige zus is speciaal voor het eeuwfeest vanuit Limburg naar Loosduinen gekomen. En ook haar broers en zussen die inmiddels zijn overleden, bereikten een respectabele leeftijd. Burgemeester Jan van Zanen die haar deze dag namens de gemeente Den Haag komt feliciteren, is dan ook benieuwd naar het geheim. “Gewoon, normaal leven”, antwoordt de geboren Loosduinse nuchter.