Kartiniprijs 2023 naar Laxmie Jawalapershad

Algemeen
De winnaar Laxmie Jawalapershad met de cheque.
De winnaar Laxmie Jawalapershad met de cheque. (Foto: gemeente Den Haag)

Wethouder inclusie, Mariëlle Vavier, reikte zaterdagavond de Kartiniprijs 2023 uit aan Laxmie Jawalapershad. Zij ontving de prijs omdat zij zich inzet voor slachtoffers van huiselijk geweld. Den Haag reikt de emancipatieprijs sinds 2007 uit. Het doel van de prijs is om inspirerende, succesvolle en/of vernieuwende initiatieven in de stad onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Laxmie Jawalapershad zet zich als vrijwilliger al jarenlang onbetaald in voor slachtoffers van huiselijk geweld. De jury oordeelde als volgt: Als ervaringsdeskundige maakt ze dit pijnlijke en complexe thema bespreekbaar en breekt daarbij taboes. Vaak gaat het om vrouwen die verborgen blijven voor officiële instanties. Met stichting Ester ondersteunt ze jonge vrouwen die depressies en zelfmoordgedachten hebben. Bovendien stimuleert ze jonge vrouwen om een opleiding of cursus te volgen die bij hen past, en zorgt ze dat tienerouders de professionele hulp krijgen die ze nodig hebben. Het zijn heftige onderwerpen, en daar is moed en lef voor nodig. En dat heeft Laxmie, vindt de jury. Ze laat zien dat ze door haar eigen ervaringen niet verbitterd is geraakt, maar dat ze die ervaringen juist heeft ingezet om een lans te breken voor anderen. Ze staat letterlijk naast de mensen.“

Jury

De jury bestond dit jaar uit Moska Maqsoodi, Corien van der Walt, Albert Struikenkamp, Gökmen Dogan en Saskia de Koning. De selectie begon 17 kanshebbers, waaruit de drie genomineerden, Samantha Baumgard-Biekman, Laxmie Jawalapershad en Buurtkamer Vrederustlaan, werden gekozen. Laxmie Jawalapershad won de prijs. De jury onderbouwde haar beslissing als volgt:

Eer

Wethouder inclusie, Mariëlle Vavier vond het een eer om deze belangrijke prijs uit te reiken. “Het was een emotionele avond met inspirerende verhalen. Er moet helaas nog veel gebeuren op het gebied van emancipatie, maar alle genomineerden van vanavond zijn een geweldig voorbeeld van het verschil dat mensen en organisaties kunnen maken. Het maakt me dan ook trots om te zien wat er allemaal gebeurt in Den Haag voor en door vrouwen.”

Raden Adjeng Kartini

De Kartiniprijs is vernoemd naar mevrouw Raden Adjeng Kartini, de dochter van een Javaans regent. Zij verzette zich van jongs af aan tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes. Die waren onderdrukkend vond ze. Kartini is ver buiten de grenzen van haar land bekend. Een rolmodel.