Dringende oproep Stedin: Meld vermoedens van hennepkwekerijen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Stedin ziet al jaren het aantal meldingen van illegale hennepkwekerijen terug lopen. De netbeheerder vindt deze ontwikkeling zorgelijk, onder andere omdat de kwekerijen brandgevaarlijk zijn. “Daar wil je niet naast wonen.”

In 2022 ontdekte Stedin samen met politie en gemeenten 266 hennepkwekerijen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland, het jaar ervoor waren dat er nog 405. Toch denkt de netbeheerder niet dat er minder illegale kwekerijen zijn, maar wel dat ze beter zijn verborgen en dat omwonenden hun vermoedens minder vaak kenbaar maken bij Stedin.

Woningbranden

Stedin vindt deze ontwikkeling zorgelijk. Jaarlijks zijn er namelijk zo’n 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen. “In hennepkwekerijen knoeien ze met kabels en stelen ze grote hoeveelheden elektriciteit’’, zegt Jan van Oorschot, directeur Consument van Stedin. “Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen. Een andere probleem is dat de 266 opgerolde hennepkwekerijen samen voor 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit stalen. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6500 huishoudens. De kosten voor het oprollen van de hennepkwekerijen en de energiediefstal worden verhaald op de daders, maar dat lukt lang niet in alle gevallen. Als dat niet lukt, betaalt uiteindelijk de maatschappij de rekening.

Beter verstoppen

Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners, maar het aantal tips loopt zoals gezegd terug. Exacte reden van het uitblijven van meldingen is niet bekend. Stedin vermoedt dat bewoners minder meldingsbereid zijn omdat ze de gevaren van een kwekerij niet kennen. Ook weten criminelen steeds beter kwekerijen te verstoppen met isolatie, filters en koeling.

Voorlichting

Stedin gaat daarom in 2023 inzetten op meer voorlichting met de ‘hennepcontainer’ op weekmarkten, veiligheidsmarkten en beurzen. In deze zeecontainer is een hennepkwekerij nagebouwd en kunnen bewoners kennis maken met de wereld van de hennepteelt en de gevaren ervan. Doel hiervan is dat bewoners eerder de signalen van een hennepkwekerij herkennen en weten welke actie ze moeten ondernemen.

Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via www.stedin.net.