Oud-jeugdkoor Hozanna wil nog een keer vlammen in Adijkerk: ‘Wie doet er mee?’

Algemeen
Oud-dirigenten Peter den Hartog, Toos Schuurmans en haar dochter Marjolein Jua Kool hopen dat veel oud-leden reageren op hun oproep.
Oud-dirigenten Peter den Hartog, Toos Schuurmans en haar dochter Marjolein Jua Kool hopen dat veel oud-leden reageren op hun oproep. (Foto: WM )

Menig volwassene uit Loosduinen is als kind lid geweest van Hozanna. Het jeugdkoor, opgericht in 1923, was een begrip. Toch bloedde de ooit zo actieve Loosduinse vereniging dood. Voormalig dirigent Toos Schuurmans vindt dat nog steeds jammer. Samen met haar dochter Marjolein Jua Kool hoopt ze - omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat het koor werd opgericht - genoeg oud-leden bij elkaar te krijgen voor een eenmalig optreden op zaterdag 1 juli in de Abdijkerk. Doorstart? “Daar heb ik nog niet aan gedacht, maar wie weet.”

Wanneer het officiële einde precies was, weet Toos Schuurmans niet meer. “Dat moet ongeveer in 2008 zijn geweest.” Volgens de inwoonster van Houtwijk was het Loosduins jeugdkoor in de periode 1984 - 1996, toen Peter den Hartog dirigent was, enorm populair. “In die tijd zaten er wel 50 kinderen op het koor. Samen met Frans Lucassen begeleidde ik het koor. Frans op de piano, ik op gitaar.” 

Kamp en musical

Het actieve verenigingsleven bij Hozanna droeg volgens Schuurmans ook bij aan de populariteit van het koor. “We waren echt een ouderwetse vereniging met veel activiteiten naast het zingen. We gingen bijvoorbeeld ieder jaar op kamp en hadden ook elk jaar een eigen musical. Het repertoire van het koor bestond uit eigentijdse muziek, van Herman van Veen en ABBA tot Annie M.G. Schmidt.” Na het vertrek van dirigent Den Hartog nam Toos zelf het stokje over. “Mijn vier dochters zaten ook op het koor. Ik heb ook nog een jaartje gedirigeerd. In 2000 nam ik afscheid van het koor.” 

Een hoogtepunt was destijds de opvoering tijdens het 75-jarig bestaan van Hozanna van de musical over de Kleine Keizer in zalencentrum De Leuningjes in Poeldijk. “Ik had het zelf geschreven.”

Tijdgeest

Wat de teloorgang van Hozanna precies inzette weet Toos niet zo goed. Wel denkt ze dat het iets met de tijdgeest van doen had. “Kinderen hebben tegenwoordig zoveel te doen. Dat was vroeger anders”, verklaart ze. En ook vond volgens haar niet iedereen het leuk dat er, in ruil voor het het gebruik van de gemeentezaal als repetitieruimte, het koor elke maand een keer moest opdraven tijdens een dienst in de Abdijkerk. “Niet ieder kind was van huis uit bekend met het geloof en de kerk. Als er dan gezongen moest worden in de kerk, kwamen sommige leden gewoon niet. “

Toos vindt het nog steeds erg jammer dat het Loosduins jeugdkoor niet meer bestaat. “Zingen verbindt. En dat kan je van het turen op een schermpje inderdaad niet zeggen”, zucht Schuurmans die zelf jarenlang voor de klas op een basisschool stond. 

Reünie en optreden

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Hozanna werd opgericht. Toos en haar dochter Marjolein vinden dat een mooie aanleiding voor een reünie en een eenmalig optreden.  Voor beide zijn ze op zoek naar oud-leden. Ze hoopt dat zoveel mogelijk mensen reageren.  ”Het zou ook heel leuk zijn als oud-lid, NOS-verslaggever Xander van der Wulp zou komen. En hopelijk reageert de laatste dirigent op deze oproep.” De reünie is op zaterdag 25 maart van 15.30 uur tot 17.00 uur. Wie ooit lid was van Hozanna, is die middag welkom in de Gemeentezaal van de Abdijkerk aan de Willem III straat 40. Op zaterdagmiddag 3 juni van 15.30 tot 17.00 uur kunnen oud-leden met elkaar enkele liedjes uit het Hozanna repertoire oefenen. Het optreden is op zaterdagmiddag 1 juli in de Abdijkerk tijdens festival Montmarte. Of er nog een herstart van het jeugdkoor in zit? “Het is niet de bedoeling, maar je weet maar nooit wat er uit rolt.”

Aanmelden

Aanmelden voor reünie en optreden kan via: jeugdkoorhozanna@gmail.com of tel.nr. 06-28478758. Of per post: Mevrouw A. Schuurman, Doctor L.J. Rogierstraat 116, 2552 LB Den Haag. Wie zich aanmeldt krijgt een bevestiging en meer informatie toegestuurd.