Dit is waarom de waterschapsbelasting dit jaar fors omhoog gaat

Algemeen
De dijken moeten vanwege de klimaatverandering niet alleen verhoogd, maar ook verstevigd worden.
De dijken moeten vanwege de klimaatverandering niet alleen verhoogd, maar ook verstevigd worden. (Foto: Pixabay)

De 21 waterschappen in Nederland investeren in de periode 2023-2026 gemiddeld 2,25 miljard euro per jaar. Dit is ruim 200 miljoen euro per jaar meer dan in de periode 2022-2025. Die forse investering is noodzakelijk vanwege de klimaatverandering. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde digitale rapportage ‘Waterschapsbelastingen 2023 - Het hoe en waarom’.

“Waterschappen moeten investeren om in te spelen op ontwikkelingen zoals extremer weer, zeespiegelstijging, bodemdaling, verstedelijking en verzilting”, vertelt Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Zo moeten dijken worden verhoogd en verstevigd en worden er meer gebieden ingericht om water op te slaan. Volgens Lokin zijn er ook andere uitdagingen, zoals de steeds strengere milieunormen vanuit Europa en de stikstofproblematiek. Zelf zijn de waterschappen bezig om circulair, energieneutraal en in 2035 volledig klimaatneutraal te worden. Dat alles kost geld. 

Deze noodzakelijke investeringen én de sterk gestegen prijzen hebben uiteraard invloed op de hoogte van de waterschapsbelasting. Een gezin van 4 personen met een eigen woning van 280.000 euro betaalt dit jaar gemiddeld 380 euro aan waterschapsbelasting. Dit is 27 euro meer dan in 2022 en daarmee een grotere verhoging dan in de vorige jaren. Een gezin van 4 personen in een woning van 400.000 euro betaalt dit jaar gemiddeld 413 euro.