Loosduiners kunnen deze zomer kamperen in wijkpark Bokkefort

Algemeen
Enthousiaste wijkbewoners werden maandag geïnformeerd over de buurtcamping.
Enthousiaste wijkbewoners werden maandag geïnformeerd over de buurtcamping. (Foto: WM)

Na de stadsdelen Escamp en Laak, krijgt ook Loosduinen deze zomer een buurtcamping. Althans, als er voldoende wijkbewoners zijn die hun schouders eronder willen zetten. Dat hoeven ze overigens niet zonder hulp te doen. De stichting Buurtcamping biedt de vrijwilligers praktische ondersteuning en het stadsdeelkantoor springt financieel bij,  zo bleek maandag tijdens een informatiebijeenkomst in Bokkefort. 

Anke van Hage is projectleider bij de landelijke stichting De Buurtcamping. Ze opent maandag in Bokkefort de bijeenkomst waar negen geïnteresseerde wijkbewoners op af zijn gekomen. Anke legt de opzet van de buurtcamping uit. “Een park in de wijk wordt voor drie dagen veranderd in een buurtcamping. Op die camping vinden allerlei activiteiten plaats waaraan iedereen kan deelnemen. De organisatie is in handen van de wijkbewoners.”  De bedoeling van de buurtcamping is om mensen met elkaar in contact te brengen. Daarbij staat het kamperen volgens Anke niet per se centraal. “Niet iedereen is altijd gelijk bereid zijn om in een tentje in het buurtpark te gaan liggen. Maar het draait vooral om het onderlinge contact en de verbinding. Dus als er veel mensen op de activiteiten afkomen is de camping ook al geslaagd.” Uit ervaring weet ze dat het gevoel bij de wijkbewoners voor het kamperen moet groeien. 

65 buurtcampings

Dat het concept aanslaat blijkt wel uit het groeiend aantal buurtcampings. Stichting De Buurtcamping bestaat nu tien jaar. Het begon met  één buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam, dit jaar zijn er al 65 door heel Nederland. Ook in Den Haag neemt het aantal toe. De eerste buurtcamping was in het Zuiderpark, daarna volgde Spoorwijk en nu is Houtwijk ook aan de beurt om de tenten op 7, 8 en 9 juli in Bokkefort op te zetten. 

‘Saamhorigheid is juist nu zo belangrijk in Houtwijk’

De keuze voor Loosduinen is volgens Felicia Groenendijk die deze ochtend namens stadsdeelkantoor Loosduinen bij de bijeenkomst in Bokkefort aanwezig is, geen toeval. “De vraag vanuit Houtwijk en de Kom Loosduinen om iets aan verbinding te doen lag er al. En dan is zoiets als een buurtcamping ideaal. Bovendien hebben we hier veel groen en veel vrijwilligers.”

En die laatsten zijn zeker nodig. Want voor de organisatie is sowieso een kernteam nodig van 3 tot 5 mensen. Dit team houdt zich onder andere bezig met de financiën, de technische aspecten en promotie. Daarnaast zijn nog eens 15 tot 25 mensen nodig voor het organiseren van de activiteiten. 

Ideeën

Bij de aanwezigen deze morgen borrelen na de uitleg van Anke in elk geval al de nodig ideeën op. “Misschien kunnen we voor de activiteiten het schoolplein gebruiken.” En een andere bewoner weet misschien al een sponsor voor een grote partytent waarin samen gegeten kan worden.” Projectleider Anke vindt het een goed plan: “Eten verbindt”, zegt ze.  En ook wordt de vraag opgeworpen hoe de wijkbewoners met een niet-Europese achtergrond bij de camping betrokken kunnen worden. “Geef mensen iets te doen, vraag of ze willen meehelpen”, adviseert Anke. Felicia die eerder al eerder heeft geholpen bij een buurtcamping in stadspark de Verademing, heeft ook nog wel een tip. “Klop voor sponsoring bij lokale winkeliers aan. Bij de Verademing sponsorde een Turkse bakker uit de buurt bijvoorbeeld  broodjes en bakte de Hindoestaanse tempel eitjes.”

Positieve aandacht

Tot slot vraagt iemand of het niet wat kort dag is om dit allemaal nog voor het eerste weekend van de zomervakantie te regelen. “Je moet ergens beginnen”, zegt Anke die vertelt dat - ‘omdat er hier van alles aan de hand was’ - de eerder geplande bijeenkomst is uitgesteld. Op de vraag of er na de fatale steekpartij in winkelcentrum Houtwijk in januari over is gedacht om de camping af te blazen, antwoordt Felicia dat er vanuit het stadsdeelkantoor inderdaad hierover overleg is geweest met onder andere wijkberaad Houtwijk. “Daaruit kwam naar voren dat juist die saamhorigheid waar een buurtcamping voor staat nu zo belangrijk is in deze wijk. Het is afschuwelijk wat er is gebeurd, maar laten we er iets moois uit halen. We kunnen hier wel wat positieve aandacht gebruiken.”

Aanmelden

De buurtcamping in Bokkefort staat gepland voor 7, 8 en 9 juli. Aanmelden als vrijwilliger kan door een mail te sturen naar: anke@debuurtcamping.nl