Haagse wint historische bronzen mediale op EK Para-Karate

Algemeen
Elise Reedijk met haar bronzen plak
Elise Reedijk met haar bronzen plak (Foto: pr)

Elise Reedijk heeft tijdens de Europese Kampioenschappen Senioren & Para-Karate een bronzen medaille gewonnen. Ze behaalde de derde plek in de categorie voor deelnemers met een verstandelijke beperking.

Het Europese Kampioenschappen Senioren & Para-Karate 2023 werd van 22 tot en met 26 maart gehouden in Spanje. Het kampioenschap was internationaal sterk bezet, met in totaal 590 deelnemers uit 47 landen. De Karate-do Bond Nederland (KBN) had dertien karateka geselecteerd voor deelname aan de EK om Nederland te vertegenwoordigen. Het was voor het eerst dat er een Nederlandse karateka deelnam aan de EK Para-Karate. Elise Reedijk van Budoschool Kai Sei uit Zoetermeer zette daardoor met haar derde plek meteen een historische prestatie neer.

Categorieën

Het Para-Karate kent de drie categorieën Blind/Visually Impaired Athletes (K10), Intellectually Impaired Athletes (K21 en K22) en Wheelchair Athletes (K30). De pas 17-jarige Elise maakte haar debuut op de EK in de categorie Intellectually Impaired Female K21. Ze ging in haar poule met acht deelnemers uit zeven landen de strijd aan voor een plek op het erepodium. In de eerste ronde werd Elise met 38 punten, de op één na hoogste score, knap tweede in haar poule. Ze versloeg hierbij onder andere de bronzen medaille winnares van de afgelopen EK en WK, een Française. Hierna volgde de wedstrijd om het brons, welke Elise met 40 punten overtuigend won van Italië. Hierdoor kan worden teruggekeken op een succesvolle allereerste deelname aan de EK Para-Karate.