Robinson Jouwe zingt in het Koorenhuis over liefde en vrijheid

Algemeen
Robinson Jouwe treedt op met een 12-koppige band.
Robinson Jouwe treedt op met een 12-koppige band. (Foto: pr)

Pianist, zanger en componist Robinson Jouwe vertelt op vrijdag 31 maart in het Koorenhuis zijn verhaal in de voorstelling Bird of Paradise.

Zijn zelfgeschreven nummers gaan onder andere over eerste liefdes en zijn roots. De avond staat in het teken van de release van de eerste EP van Robinson: Bird of Paradise. Hij treedt deze avond samen met zijn 12-koppige band op.

West Papua

De titel Bird of Paradise grijpt terug op Robinsons roots, die in West Papua liggen, en het verlangen naar vrijheid van de Papoea’s. Zijn ouders gaven hem de naam die in zijn paspoort staat, maar van zijn opa, vrijheidsstrijder Nicolaas Jouwe, kreeg hij bij zijn geboorte de Papuanaam Tiache. In de taal van zijn opa betekent dat paradijsvogel. Paradijsvogels komen in meer dan honderd soorten voor op het eiland Nieuw-Guinea en staan bekend om hun prachtige kleuren, bijzondere verentooi en opvallend baltsgedrag. Voor Robinson staan zij symbool voor de drang naar liefde, vrijheid en zelfexpressie. In zijn songs brengt Robinson die drang tot uiting en laat hij horen, zien en voelen hoe dit verlangen onderdrukte gemeenschappen met elkaar verbindt, zoals de Papoea’s en de LHBTI+ gemeenschap. Het leidt tot ballads als Bird of Paradise en I Can’t Wait en jazzy bluesachtige meer up tempo Queer Blues en Cruisin’ ‘round the Town. 

Ode

Met het swingende Disco Angel brengt Robinson een ode aan de queer discosterren van de jaren 70 en 80. Aanvang om 20.30 uur, inloop vanaf 20.00 uur. De Afterparty is van 22.00 tot 0.00 uur. Tickets à €17,50 via Koorenhuis.nl