Haagse rollatorloop van De Mos gaat er komen! ‘Ik hoop dat Van Zanen de medailles uitreikt’

Algemeen
De Mos wil dat de rollatorloop op de atletiekbaan van AV Sparta in het Zuiderpark wordt gehouden.
De Mos wil dat de rollatorloop op de atletiekbaan van AV Sparta in het Zuiderpark wordt gehouden. (Foto: GvdIJ)

Als het aan de gemeenteraad ligt, gaat de rollatorloop van Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos er komen in Den Haag. De raad schaarde zich donderdag unaniem achter zijn initiatiefvoorstel.

Richard de Mos ziet het al helemaal voor zich. Honderden Haagse senioren die op de atletiekbaan van AV Sparta in het Zuiderpark met hun rollator rondjes lopen. De Mos ziet deze wedstrijd vooral als een sociale bezigheid die mensen aanmoedigt om meer te bewegen.
De gemeenteraad nam donderdag het initiatiefvoorstel van de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag voor een Haagse Rollatorloop unaniem aan. “Op diverse plaatsen in het land, zoals in het Olympisch Stadion in Amsterdam, worden al met succes soortgelijke events gehouden. Zo’n jaarlijkse geweldige dag voor ouderen wordt nu dus ook in Den Haag georganiseerd”, aldus De Mos. Hij wil het evenement uitbreiden met lokale artiesten, kraampjes met informatievoorziening voor ouderen, sport- en beweegaanbod, contact met buurtsportcoaches en mogelijkheden voor individueel advies op maat. “Het moet echt een happening worden voor iedereen die een rollator heeft of bijvoorbeeld in een scootmobiel rijdt. Ik wil dat Haagse welzijnsorganisaties ook aanhaken om met de mensen in gesprek te gaan over hun aanbod. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”

Eenzaamheid

Richard de Mos ziet de dag ook als een manier om senioren uit hun eenzaamheid te halen. “Niet dat alle ouderen eenzaam zijn natuurlijk, maar het is ook echt een sociaal gebeuren waar je weer nieuwe mensen leert kennen.” 

Valpreventie

Door mee te doen aan de Haagse Rollatorloop neemt voor de deelnemers ook de kans op valpartijen af. Meer bewegen en een betere balans vermindert de kans op vallen. En dat is hoognodig”, zegt De Mos. “Jaarlijks hebben we in Nederland te maken met ruim 25.000 heupfracturen. Eén op de drie ouderen overlijdt binnen een jaar na een heupbreuk en meer dan 50% wordt nooit meer zo mobiel als voorheen. We moeten dus inzetten op valpreventie en op het blijven stimuleren van bewegen door ouderen. Een Haagse editie van de Rollatorloop kan daaraan bijdragen”, aldus de politicus.

Gepimpte rollators

Richard de Mos hoopt dat ook burgemeester Jan van Zanen bij wil dragen aan het evenement. “Het zou mooi zijn als de deelnemers van hem een medaille krijgen, net als bij andere loopevenementen. Naast de prijsuitreiking voor de behaalde afstanden kunnen de deelnemers dan ook prijzen winnen voor de mooist gepimpte rollators. Denk maar aan een rollator gedecoreerd met lichtjes, vlinders of bloemen. Ook vindt een rollator-APK plaats, waarbij de loophulpmiddelen gecheckt worden op eventuele mankementen.”