Vanaf 1 april statiegeld op blikjes: Lever ze in!

Algemeen
Blikje met het statiegeldlogo kunnen worden ingeleverd.
Blikje met het statiegeldlogo kunnen worden ingeleverd. (Foto: pr)

Vanaf 1 april zit er €0,15 statiegeld op blikjes met het statiegeldlogo. Wie ze inlevert krijgt het statiegeld terug. Van de ingeleverde blikjes worden nieuwe blikjes gemaakt. 

De blikjes kunnen worden ingeleverd in supermarkten, maar ook bij tankstations langs de snelweg en op steeds meer NS-stations. Er zijn ook innamepunten, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, bioscopen en pretparken, waar het statiegeld wordt gedoneerd aan het goede doel. Hier krijgt men dus geen statiegeld terug. In totaal zijn er meer dan 27.000 innamepunten waar blikjes en flesjes kunnen worden ingeleverd.

Zonder deuken

Er zijn wel een paar dingen waar men op moet letten: schud het blikje goed leeg en deuk hem niet in. Want een blikje zonder deuken herkent de innamemachine beter; de streepjescode moet sowieso nog te lezen zijn. 

Zwerfafval

Het invoeren van statiegeld op blikjes is goed voor het milieu. Statiegeld is namelijk een goed middel om zwerfafval terug te dringen. Zo nam het aantal plastic flesjes in het zwerfafval na de komst van statiegeld in 2021 met meer dan 60% af. Het verpakkingsmateriaal dat via het statiegeldsysteem terugkomt, wordt gerecycled. Van flessen kunnen nieuwe flessen worden gemaakt en van blikjes kunnen nieuwe blikjes worden gemaakt.

Landelijke campagne

Om consumenten te informeren dat vanaf nu statiegeld op blikjes zit en mensen aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. De campagne is onder andere online en op tv te zien en te horen op de radio.