Wethouder Kavita Parbhudayal met heupairbag Wolk
Wethouder Kavita Parbhudayal met heupairbag Wolk (Foto: Martijn Beekman)

Gratis slimme hulpmiddelen uitproberen in Den Haag

vrijdag 25 november 2022 13:00 t/m 16:00

Er komen steeds meer slimme hulpmiddelen voor mensen die slecht ter been zijn of niet meer in staat zijn om hun eigen woning schoon te houden. Tijdens het evenement ‘Zorgtechnologie voor thuis’ op vrijdag 25 november in Beeld en Geluid Den Haag kunnen Hagenaars en zorgprofessionals ze gratis uitproberen.

Er is keuze uit meer dan 20 vernieuwende zorgoplossingen, live demonstraties en workshops voor (zorg)medewerkers. Bezoekers maken bovendien kans op het winnen van een robotstofzuiger of één van de andere slimme hulpmiddelen.

Ontdekken

“Technologie wordt steeds meer onderdeel van ons leven. De juiste hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat mensen langer gezond, prettig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het doel van de markt in Beeld en Geluid is om bewoners, mantelzorgers en zorgmedewerkers te laten ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal.  Een slimme hulp daarbij is volgens haar de zogenoemde Technologie voor Thuis verkenner. “Daarmee kun je checken welk hulpmiddel het beste in iemands situatie past”, aldus de wethouder van onder andere zorginnovatie.

Ontdekken, uitproberen en lenen

Op de markt kunnen bezoekers zelf ontdekken wat zorgtechnologie betekent, allerlei slimme hulpmiddelen voor in huis uitproberen en ontdekken welke middelen geleend kunnen worden. Bij zorgtechnologie voor thuis kan men denken aan een kleine zorgrobot om eenzaamheid te voorkomen, of een heupairbag die zorgt voor een zachte landing bij een val. Of een app die mantelzorgers meteen waarschuwt als er een verandering is te zien in het dagelijkse energieverbruik, bijvoorbeeld omdat de lichten ’s nachts nog aanstaan of omdat er in de ochtend geen koffie wordt gezet.

In gesprek

Medewerkers van de gemeente Den Haag, zorgaanbieders, ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen zijn aanwezig om mee in gesprek te gaan. ‘Ontmoet en ontdek! Zorgtechnologie voor Thuis’ wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente, de Haagse Hogeschool, Centrum voor Innovatief Vakmanschap, zorgspecialist Tzorg en werkgeversvereniging ZWconnect.

Weerbare stad

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Zorginnovatie hoort bij Den Haag als stad die kansen biedt en energie geeft. Met inwoners, ondernemers en organisaties die werken aan oplossingen en op ons kunnen rekenen als er hulp of ondersteuning nodig is. Die het gevoel hebben dat de stad hen wat te bieden heeft en dat zij de stad wat te bieden hebben. Met iedereen bouwen we aan een weerbare stad.”

Aanmelden

Het evenement ‘Ontmoet en ontdek! Zorgtechnologie voor Thuis’ in Beeld en Geluid is vrijdag 25 november gratis toegankelijk van 13.00 tot 16.00 uur. Er is koffie en thee voor bezoekers en bij de inloop (tot 14.00 uur) zijn er ook gratis broodjes. De toegang is gratis, maar met het oog op de beschikbare ruimte is vooraf aanmelden verplicht. Aanmelden kan via de website www.technologievoorthuis.nl. Of bellen met het projectsecretariaat, dat op werkdagen bereikbaar is op telefoonnummer 070-3816810. Het evenement is vanaf 13.00 uur ook live online te volgen op www.technologievoorthuis.nl.