Kerstconcert Ciconia Consort in de Nieuwe Kerk Den Haag
Kerstconcert Ciconia Consort in de Nieuwe Kerk Den Haag (Foto: Jeroen Kellermann)

Scandinavische Wintersprookjes - Ciconia Consort

zaterdag 10 december 2022 20:15 t/m 20:15

Scandinavische Wintersprookjes, een romantisch kerstconcert door het Haagse strijkorkest Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

Soliste is Karin Strobos, mezzo-sopraan

Toelichting

Als het schijnsel van het magische noorderlicht de uitgestrekte bossen kleurt, veranderen de Scandinavische landen in een sprookjeswereld. Tijd voor oude volksverhalen, trollen, Nissen, en Kerstmis. De legende wil, dat de dieren gaan spreken op 13 december. Dat is het feest van de heilige Lucia en het begin van de Scandinavische kersttijd.

De aankomst van St. Lucia wordt hier al sinds de middeleeuwen in familiekring gevierd. Vroeg in de ochtend komen de meisjes hun ouders wekken en ontbijt brengen. In witte kleding met een rode sjerp en een kroon met brandende kaarsjes, terwijl ze Lucialiedjes zingen.

Ook tijdens dit kerstconcert van het Ciconia Consort wordt gezongen, door stersopraan Karin Strobos. Liederen uit Peer Gynt van de Noorse componist Edward Grieg. En de romantische liederencyclus Die Liebenden, van de Fin Einojuhani Rautavaara. Zweedse volksmelodieën klinken in de Serenade van Max Bruch. Om het kerstgevoel compleet te maken, eindigt het concert met de feestelijke Suite uit Holberg’s tijd van Edward Grieg.

Laat u tijdens dit romantische concert meenemen naar deze sprookjeswereld en ontmoet hier Lucia met haar lichtjes en de Scandinavische kerstman, de altijd opgewekte Julenisse. Hij komt helemaal uit Lapland met zijn slee, getrokken door rendieren, om cadeautjes te brengen naar alle kleine en grote kinderen. Ook voor uw kinderen wordt dit concert een feestelijke traktatie!

Programma

Niels W. Gade (1817-1890)                         Andantino-Allegro, uit: Novelettes voor strijkorkest, op. 53

Peteris Vasks (geb. 1946)                             Epifania for string orchestra (2010)

Edvard Grieg (1843 - 1907)                          Liederen uit Peer Gynt (o.a. Solveigh’s Lied)

Max Bruch (1838 - 1920)                             Serenade nach schwedischen Volksmelodien, op. posth.

Einojuhani Rautavaara (1928 - 2016)        Die Liebenden, liederen voor sopraan en strijkorkest (1961)

Edvard Grieg (1843 - 1907)                          Suite ‘Uit Holberg’s tijd’, op. 40

Kaartverkoop online:

https://www.amare.nl/nl/agenda/1101/Ciconia_Consort_olv_Dick_van_Gasteren_/Scandinavische_Wintersprookjes_met_Karin_Strobos

Ciconia Consort – Eigentijds klassiek

Het strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met

als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt zijn bezoekers niet alleen een concert, maar echt een middagje of avondje uit. De programma’s zijn thematisch van opzet. De muziek klinkt dan in combinatie met andere kunstvormen zoals theater, literatuur, en wetenschap. Maatschappelijk actuele thema’s krijgen vaak speciale aandacht in de programmering. Daarom noemen we het Ciconia Consort een eigentijds klassiek ensemble.

Ciconia heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de geliefde werken voor strijkers, speelde het orkest ook onbekende meesterwerken. Sommige klonken voor het is in Nederland, of werden helemaal nog nooit in de concertzaal uitgevoerd. Denk hierbij aan Sinfonietta voor strijkorkest van Willem Mengelberg, en Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest van Willem van Otterloo, en het Sextet voor strijkers van Arthur Nikisch, gereconstrueerd door Bert Mooiman.

Op de debuut-cd French Music for String Orchestra kunt u luisteren naar de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Casterede en Sur les flots lointains van Charles Koechlin. Daarna bracht het ensemble nog drie cd’s uit. Ze zijn met lof ontvangen door de internationale pers.

Opnamen van het Ciconia Consort zijn regelmatig te horen op internationale radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 klinkt het orkest in de programma’s Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. Onlangs was het orkest te zien en te horen op het tv-programma Podium Klassiek.

In het voorjaar van 2021 werd een live televisieregistratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.

Locatie