Ensemble Pynarello.
Ensemble Pynarello. (Foto: Melle Meivogel)

SciFi Kerst: theatraal concert over de kerst van de toekomst

zondag 18 december 2022 20:30

Van 17 t/m 24 december 2022 presenteren ensemble Pynarello en schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra SciFi Kerst, een theatraal concert over de kerst van de toekomst. Ze spelen splinternieuwe muziek van componist Boris Bezemer (1992), in combinatie met eeuwenoud werk van Johann Sebastian Bach (1685). Marjolijn van Heemstra leest voor. Exclusief te zien in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Utrecht.

Over het concert
Ensemble Pynarello gaat samen met schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en componist Boris Bezemer op zoek naar de kerst van de toekomst. Hoe vieren we de winterzonnewende over tweehonderd jaar? Er zal veel veranderen, maar wat blijft is een feest rondom geboorte, een nieuw begin en hoop. SciFi Kerst is een theatraal concert over ons onvermogen en falen, maar bovenal over het geloof in menselijke kracht.

In SciFi Kerst kijken we terug vanuit het jaar 2200. Een kerstavond waarin onze eigen kerst nog echoot, maar ook gloednieuwe geluiden te horen zijn. De geluiden van een wereld die rampen doorleefde, en van een mensheid die moest inzien dat eeuwige groei niet bestaat. We vieren de schoonheid van krimp en achteruitgang, die we ten onrechte als negatief beschouwen.

Boris Bezemer schrijft zijn muziek voor een wonderlijke Pynarello bezetting: strijkkwintet, tuba, trombone, contrafagot, basklarinet, slagwerk en hammondorgel met leslie speaker.

Marjolijn van Heemstra en Pynarello
Pynarello en Marjolijn werkten eerder samen. In 2018 ontwikkelden zij De mis van Pynarello, over licht en duisternis. In 2021 maakten ze samen de muzikale voorstelling Voyagers, over herinnering, tijd en buitenaards leven.

‘Dit verhaal heeft zowel oude als nieuwe muziek nodig. Een verwijzing naar voren en naar achteren in de tijd. Ik ben dan ook erg enthousiast over het plan om met Boris samen te werken. Waar ik de woorden zoek voor een eerste vorm van de nieuwe kerst, zoekt hij de geluiden. Maar beide worden ondersteund door de kracht van traditie, want niets staat op zichzelf.’ - Marjolijn van Heemstra

‘In zijn bezwerende muziek is Boris Bezemer op zoek naar een balans tussen structuur en toeval. Vaak weet hij met eenvoudige basismaterialen een complexe klankwereld op te roepen.’ November Music

Zondag 18 december 20:30 – Nieuwe Badkapel, Den Haag

Locatie