Kamerkoor Jip brengt liederen van rond de Gastvrije Zee

vrijdag 2 december 2022 20:15

De Zwarte Zee, die ingeklemd ligt tussen Europa en Anatolië, werd in de oudheid geregeld door de oude Grieken bevaren. Zij noemden hem de Ongastvrije Zee, vanwege de beruchte stormen. Om de goden niet te provoceren, draaiden de Griekse zeelui de naam uiteindelijk toch maar om: voortaan zouden zij enkel nog de Gastvrije Zee bevaren.

Kamerkoor JIP zingt koorwerken die ontstaan zijn uit volksmuziek, uit vijf landen rond de Gastvrije Zee. Diep stromende, melancholische liefdesliederen uit noordelijk Turkije en het politiek betwiste gebied Abchazië worden afgewisseld met vrolijke, ritmische volksvertellingen uit Roemenië. Composities uit Bulgarije, met de nodige franjes en versieringen in de melodievoering, vinden hun plaats tussen Oekraïense werken die reflecteren op de culturele strijd van vroeger en vandaag. 

Kamerkoor JIP zingt muziek over molenaars, voorchristelijke mythologieën, dilemma’s van jongebruiden, kinderdromen, midwinter en kalverliefde. Het gebied rond de Zwarte Zee kent een groterijkdom en diversiteit aan vocale tradities. Met dit project dompelt JIP zich onder in die wereld, in dehoop nieuwe muziek boven te laten drijven in de Nederlandse koorwereld.

Datum: 2 december. Locatie: Paleiskerk. Aanvang om 20,15 uur. Kaarten€16 / €8 (gereduceerd tarief naar eigen inschatting te gebruiken), via www.kamerkoorjip.nl.