Optreden Ciconia Consort in TivoliVredenburg Utrecht
Optreden Ciconia Consort in TivoliVredenburg Utrecht (Foto: Jan Hordijk)

Strijkorkest Ciconia Consort jubileert met programma Spaanse Nachten

zaterdag 18 maart 2023 20:15 tot 22:15

Op zaterdag 18 maart geeft strijkorkest Ciconia Consort een bijzonder jubileumconcert in de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag. Het orkest bestaat nu tien jaar en wordt gevormd door twintig topmusici uit allerlei landen. De leiding is in handen van Dick van Gasteren. Solist bij dit concert is stercellist Pieter Wispelwey in een werk van de Finse componist Sallinen. U hoort vijf werken van componisten uit vijf landen, die allemaal geïnspireerd zijn door de Spaanse folklore. Kom luisteren naar dit bijzondere optreden, onder het genot van een tapashapje.

Opzwepende ritmes, castagnetten, en flamencodans: drie eeuwen Spaanse muziekcultuur in één avond. Welkom bij Spaanse Nachten, een concert door strijkorkest Ciconia Consort, met cellist Pieter Wispelwey als solist.

De extraverte en sensuele klanken van de Spaanse folklore, waren een bron van inspiratie voor musici uit heel Europa en delen van Zuid-Amerika. Van de achttiende eeuw tot aan onze tijd. Van de vijf werken die u hoort tijdens dit concert, is er dan ook maar één geschreven door een componist van het Iberisch schiereiland.

Het concert opent met La musica notturna van de in Italië geboren componist Luigi Boccherini. Hij vertelt over zijn nostalgische herinneringen aan het bruisende nachtleven van Madrid, de hoofdstad van wat zijn tweede vaderland geworden is. Het werk is tijdens het leven van Boccherini nooit uitgegeven, omdat het buitenlandse publiek zijn compositie toch niet zou begrijpen. Misschien vergaat het u anders?

Spanje is ook het land van de verdwaalde ridder Don Quichot. Zijn leven lang was hij op zoek naar zijn geliefde Dulcinée, strijdend tegen windmolens en ander onrecht. Dit klassieke verhaal werd door velen op muziek gezet. Tijdens Spaanse Nachten hoort u Nocturnal Dances of Don Juan Quixote, een meeslepend en humoristisch werk van de hedendaagse Finse componist Aulis Sallinen. Meestercellist Pieter Wispelwey vertolkt de solo-partij.

De wortels van de Franse componist Maurice Ravel liggen deels op het Iberisch schiereiland: zijn moeder is in Baskenland geboren. Dat is goed te horen in zijn bekende werken als Boléro en Symphonie Espagnole, vol exotische melodieën en opzwepende ritmes. Die zijn ook goed te horen in zijn impressionistische Strijkkwartet.

Ook de ‘Américas’, de Spaanse gebieden aan de overkant van de Atlantische Oceaan, kenden de invloed van de folklore van het moederland. Dat hoort u goed in Danzón no. 2 van de Mexicaanse componist Arturo Marques, waarmee het Ciconia Consort zijn Spaanse Nachten afsluit.

Programma

Luigi Boccherini (1743-1805) – La musica notturna delle strade di Madrid, opus 30 no. 6 Joaquín Turina (1882 – 1949) – La oración del torero Aulis Sallinen (1935) – Nocturnal Dances of Don Juan Quixote voor cello en strijkorkest Maurice Ravel (1875 – 1937) – Kwartet in F (arrangement Rudolph Barshai) Arturo Márquez (1950) – Danzon no. 2

Kaartverkoop

Kaarten voor dit bijzondere concert kunt u kopen via de website van Amare:

https://www.amare.nl/nl/agenda/1257/Ciconia_Consort_olv_Dick_van_Gasteren/Spaanse_Nachten_met_Pieter_Wispelwey_

Ciconia Consort

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De programmering speelt daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s.

Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen. Het strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van twintig jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Ciconia heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. 

Inmiddels bracht het ensemble vier internationaal gelauwerde cd’s uit, die regelmatig zijn te horen op buitenlandse radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 is het orkest horen we dit ensemble in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.

Pieter Wispelwey

Cellist Pieter Wispelwey studeerde cello bij Anner Bijlsma, gevolgd door lessen van Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittannië. In 1992 werd hem de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt. Zijn indrukwekkende discografie kent inmiddels meer dan 20 albums.

Pieter Wispelwey voelt zich net zo thuis op de moderne cello als op de barokcello, hoewel het spelen op darmsnaren een andere techniek vereist dan op staalsnaren. Zijn stilistisch bewustzijn, originele interpretaties en fenomenale technische maken hem tot een vooraanstaand cellist.

Hij bespeelt een instrument uit 1760, gebouwd door Giovanni Battista Guadagnini, en Rombouts barokcello uit 1710.