Teti Kassioni presenteert in Paleiskerk gedichten van Ilias Papakonstantinou

zondag 4 juni 2023 16:00

Een ambassadeur van bijvoorbeeld de Griekse poëzie mag zangeres, songwriter en componiste Teti Kassioni best heten. Dat demonstreert ze op 4 juni in de Paleiskerk wanneer ze met dichter en voorman van literair Griekenland Ilias Papakonstantinou het album ‘?p? ??sta?? ?a? ???ta’ oftewel ‘De Marron et d’Amour, from Chestnut and Love’ presenteert(*). Teti Kassioni treedt dan op met onder anderen Thymios Papadopoulos op klarinet en fluit en gitarist Giorgos Athanasiou.

Teti Kassioni vertaalde ‘De Marron et d’Amour, from Chestnut and Love’ van Ilias Papakonstantinou in het Frans. Bij de gedichten over de Griekse natuur op het land en in de zee schreef ze ook muziek. Het leverde het gelijknamige Grieks/Franstalige album op dat ze op 4 juni presenteert. Muziek maken bij gedichten is soms verre van makkelijk omdat de dichter zich iets heel anders kan voorstellen dat wat een componist er het best bij vindt passen, legt Teti uit. Maar niet bij Ilias. “Tijdens de voorbereidingen gaf hij me het compliment dat ik precies die muziek maakte die hij zich had voorgesteld bij zijn gedichten.”
De muziek speelt ze op 4 juni met het koor Singing Birds waar Teti zelf ook in zingt. Al is de benaming ‘koor’ misschien wat overdreven voor een zanggroep van vijf mensen, denkt ze. Het is één van de twee koren die haar begeleiden in de Paleiskerk. Het andere is het kinderkoor van de Griekse school in Utrecht waar ze lesgeeft over onder meer Griekse muziek; muziek die veel leerlingen van de Griekse school nog niet kennen, denkt ze. De tien kinderen van om en nabij negen jaar zingen onder meer een lied van Manos Hadjidakis. Die is vooral bekend van het lied Ta Pedia tou Pirea dat Melina Mercouri zong in de film Never on Sunday uit 1960. Componist Mikis Theodorakis is bekender, denkt Teti; die kwam vaak en graag op bezoek in Nederland. Hij schreef indertijd het lied Omorfi Poli dat Edith Piaf als Les Amants de Teruel zong en dat ze in de Paleiskerk in het Grieks en het Frans zingt.
Moderne muziek die hier en daar aan traditionele Griekse muziek herinnert, noemt Teti haar muziek. Meer traditionele muziek speelt ze ook: muziek van de Griekse eilanden, uit Klein-Azië en mediterrane muziek uit het zuiden van Italië; muziek met Griekse èn Turkse wortels. “Een fascinerende combinatie,” zegt ze. “Ik hou van de kleuren van deze Oriëntaalse muziek.” Maar of Turkse muziek in Griekenland nou zo op prijs wordt gesteld gezien de wat stroeve verhouding tussen beide landen?“Het lijkt wat vreemd, maar los van de politiek is er veel wat Grieken en Turken verbindt,” stelt Teti vast. “De som daarvan is groter dat dat van wat beiden verdeelt. Muziek is daarvan het belangrijkste. En die wil ik graag zoveel mogelijk delen met anderen. Dus ja, het klinkt een beetje vreemd, maar ik zing graag een Turks lied.”
(*)Het optreden dat Teti Kassioni en Ilias Papakonstantinou op 4 juni geven is een evenement van onder meer de Griekse ambassade in Nederland en Alliance Française de La Haye. Wie niet in de gelegenheid is om naar de Paleiskerk te gaan, kan ze na de zomer met hetzelfde programma weer horen in bijvoorbeeld Zutphen, één van de steden die ze aandoet in een toer door de Benelux. Kaarten voor het optreden in de Paleiskerk liggen gereed bij https://www.ticketkantoor.nl/shop/demarronconcert. Beatstad Radio, bekend van www.beatstad-radio.nl, maakt opnames.