Christiaan Kuitwaard, Amerongse Bos, de holle beuk, 2021, olieverf op paneel, 20 x 29 cm, particuliere collectie
Christiaan Kuitwaard, Amerongse Bos, de holle beuk, 2021, olieverf op paneel, 20 x 29 cm, particuliere collectie (Foto: Christiaan Kuitwaard)

Dit voorjaar te zien in De Mesdag Collectie: ‘Sprekende bomen. Een ode aan onze bedreigde natuur’

vrijdag 22 maart 2024 10:00 tot zondag 21 juli 17:00

Natuur, schilderkunst en poëzie komen samen in de voorjaarstentoonstelling Sprekende bomen. Een ode aan onze bedreigde natuur in De Mesdag Collectie in Den Haag met werken van de Nederlandse schilder Christiaan Kuitwaard (1965) en dichter Jan Kleefstra (1964).

Boswerk

In 2023 publiceerden Kuitwaard en Kleefstra samen met schrijfster Annelies Henstra het boek Boswerk over het verlies van bomen en bos in Nederland. Voor dit project schilderde Kuitwaard 56 olieverfschilderijen en plein air, met sfeervolle kleuren in een scala aan stijlen vanuit verschillende perspectieven. Tegelijkertijd schreef Kleefstra poëtische teksten over de verdwijnende biodiversiteit en onze verbondenheid met de natuur.

Een jaar lang gingen de kunstenaar en de dichter wekelijks samen op pad. Zij bezochten samen tientallen gebieden en legden bomen op verschillende, exact beschreven locaties vast. Het resultaat is zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en de ‘wijsheid’ van onze bomen.

Misschien moeten we het begrip ‘natuur’ inwisselen voor het allesomvattende begrip ‘leven’. Wij maken samen met miljoenen andere verschijningsvormen deel uit van dat leven, leven is dus diversiteit. Als je de diversiteit verwoest, verwoest je het leven.

Christiaan Kuitwaard

Haagse School

De werken van Kuitwaard en Kleefstra worden gepresenteerd in de context van kunstwerken uit De Mesdag Collectie, die zijn gekozen door de kunstenaars zelf. Kuitwaards werkwijze sluit goed aan bij die van schilders van de Haagse School. Zij werkten net als hij graag buiten en hadden oog voor de natuur.

De uitgekozen werken zijn snel, spontaan en op klein formaat geschilderd. Schilders van de Haagse School als Johannes Warnardus Bilders, Anton Mauve en Willem Roelofs legden landschappen vast in een tijd van snel oprukkende industrialisatie waarin de natuur rap moest inbinden. Ook vandaag de dag eist de mens steeds meer ruimte op en moeten bomen en bossen daarvoor wijken.