De Slag om Den Haag
De Slag om Den Haag (Foto: Joost Brüggemann)

De Slag om Den Haag

vrijdag 3 mei 2024 16:00 tot 17:00

Het verhaal is gebaseerd op de ware gebeurtenissen die plaatsvonden in en om Den Haag gedurende de eerste dagen van de Duitse invasie in Nederland. De door de Duitsers gelanceerde grootschalige luchtaanval had tot doel om Nederland snel tot overgave te dwingen, maar liep, door onverwacht hevig en effectief verzet van Nederland, uit op een mislukking. Historici denken dat het grote aantal Duitse transportvliegen dat tijdens deze slag verloren is gegaan een directe invloed heeft gehad op de uiteindelijke mislukking van de verovering van Engeland. Het muziekcollectief Roest! heeft deze gebeurtenis gebruikt als inspiratiebron voor het ontwikkelen van muziektheatervoorstelling ‘De Slag om Den Haag’. De voorstelling bevat elf zelfgeschreven liedjes waarin door twee fictieve personen wordt bezongen hoe zij deze dagen hebben beleefd. In hoog tempo wordt het publiek meegenomen in een achtbaan van emoties, variërend van (relatieve) zorgeloosheid voorafgaand aan de oorlog, onrust vlak voor de inval, vertwijfeling na de inval, vastberadenheid voor en tijdens het verzet, vreugde over de winst en teleurstelling over het uiteindelijke verlies.