Den Haag is vastberaden de landstitel in het NK Tegelwippen te behouden.
Den Haag is vastberaden de landstitel in het NK Tegelwippen te behouden. (Foto: NK Tegelwippen)

Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen

Cultuur

De finalemaand van het NK Tegelwippen is aangebroken. Aan kop in de drie verschillende klassementen gaan gemeenten Almere, Almelo en Oldenzaal. Het is dus flink aanpoten voor de gemeente Den Haag, die vorig jaar als kampioen eindigde en zelfs in het coalitieakkoord heeft vastgelegd die titel te willen verlengen. In totaal zijn sinds 21 maart al bijna 1,5 miljoen tegels gewipt in Nederland. 

In deze laatste maand is het extra belangrijk om de handen uit de mouwen te steken en massaal tegels te verruilen voor groen. Het beïnvloedt niet alleen de eindsprint en de daaropvolgende prijsuitreiking, maar het is ook een ideaal moment om te tuinieren. Want hoewel herfst het ‘vergeten plantseizoen’ wordt genoemd, heeft het juist grote voordelen om nu aan de slag te gaan in de tuin. Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober.

Meer dan ludieke wedstrijd

Dat het NK Tegelwippen meer is dan een ludieke wedstrijd tussen gemeenten is inmiddels bekend. Het moedigt bewoners en beleidsmakers aan om tegels te verruilen voor groen: dit maakt onze leefomgeving meer klimaatbestendig. Het is hoognodig, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. 

In steden tot wel 70% oppervlak bebouwd en bestraat

In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. In de binnenstad en op bedrijventerreinen kan dit oplopen tot wel 90 procent. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek van Cobra Groeninzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.


Het najaar is perfect voor aanplanten.

‘Spons’ voor regenwater

Nu er door klimaatverandering meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte zijn is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen.

Benut het plantseizoen

Tuinieren is iets dat vaak verbonden wordt aan de lente. Een gemiste kans, want het najaar is perfect voor aanplanten en andere klusjes in de tuin. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, waardoor nieuwe planten minder bewatering nodig hebben. De bodem is nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan. Ideaal dus! Daarom initiëren de organisaties achter ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’ ook dit jaar ‘Het Vergeten Plantseizoen’ van 1 tot en met 31 oktober. Een mooier moment om de tegels uit de tuin te wippen, is er niet.

Strijd om titel

In het NK Tegelwippen strijden dit jaar maar liefst 135 van de 344 Nederlandse gemeenten. De competitie duurt zeven maanden en loopt nog tot en met 31 oktober. Op 8 november worden de winnaars in drie klassementen (op basis van het aantal inwoners per gemeente) bekend gemaakt.

Gemeente Den Haag

De derby tussen Amsterdam en Rotterdam is ook dit jaar weer spannend. Beide gemeente hebben een keer gewonnen, maar het is afwachten wie er in de derde ronde met de titel vandoor gaat. Rotterdam bood in de zomer zelfs Kuipgras aan in ruil voor tegels. Gemeente Den Haag laat er ook geen gras over groeien en heeft haar ambities rondom het NK Tegelwippen opgenomen in het coalitieakkoord. Den Haag werd vorig jaar namelijk kampioen en gaat voor verlenging van de titel. 

Tegelstand

Verbreken alle gemeenten gezamenlijk dit jaar het recordaantal van 1,5 miljoen gewipte tegels? De tegelstand is online te volgen op nk-tegelwippen.nl.

Afbeelding
230.000 Haagse huishoudens hoeven straks hun plastic afval niet meer te scheiden Algemeen 30 nov, 14:52
Afbeelding
Loosduiner Bert Bakker is een supervrijwilliger: hij draaide weken van 80 uur Algemeen 30 nov, 12:55
Afbeelding
Bewoners winnen Haagse Taalstrijd van ambtenaren en raadsleden Algemeen 30 nov, 08:55
Afbeelding
Dierenambulance redt velduil die op onverwachte plek werd gevonden Zorg 29 nov, 20:57
Afbeelding
Inleverpunt plastic statiegeldflesjes op station Den Haag Centraal geopend Algemeen 29 nov, 16:08
Afbeelding
Partij voor de Dieren wil in 2023 verbod op vuurwerk in Den Haag Algemeen 29 nov, 14:50
Afbeelding
Gemeente Den Haag lanceert nieuwe website over wegwerkzaamheden in de stad Algemeen 29 nov, 12:34
Afbeelding
Gemeente lanceert Tech-verkenner voor ouderen die langer thuis wonen Algemeen 29 nov, 08:24
Afbeelding
Zelfportret Rembrandt na meer dan honderd jaar terug in Den Haag Algemeen 28 nov, 15:20
Afbeelding
Mooi bedrag voor Haags Ronald McDonald Huis dankzij jubileum franchisnemer McDonald’s Algemeen 28 nov, 13:19
Afbeelding
Transporttarief Stedin in 2023 tien euro per maand duurder Algemeen 28 nov, 11:31
Afbeelding
Veiling Golden Earring-items in RockArt voor goed doel Algemeen 28 nov, 08:59
Afbeelding
NL-Alert testbericht op 5 december Algemeen 27 nov, 08:48