Chicco van de Luijtgaarden geniet van Rijswijkse derby én heeft verrassing in petto

Cultuur
Vóór het einde van dit jaar heeft Chicco nog een verrassing in petto.
Vóór het einde van dit jaar heeft Chicco nog een verrassing in petto. (Foto: Debbie van Eijk/Rodi.nl)

De Rijswijkse derby tussen Semper Altius 1 en Vredenburch 1 werd zaterdagmiddag 29 oktober met veel vuurwerkspektakel geopend. Het voelde als een voorproefje op Oud & Nieuw, zeker op de beat van de Haagse band De Kraaien. Volkszanger en Semper-speler Chicco van de Luijtgaarden was ook aanwezig.

Tijdens de opening houden de clubleden van Semper op een steiger een groot spandoek omhoog met de tekst ‘You wanna play?’ Er loopt een al net zo uitdagende horrorclown over het veld. Bekende volkszanger Chicco van de Luijtgaarden is een van de mannen die het Semperse spandoek omhoog houdt.


Op het spandoek van Semper Altius staat in grote letters: “You wanna play...” - Debbie van Eijk/Rodi.nl


De horrorclown houdt een vlag van KRSV Vredenburch expres ondersteboven. - Rodi.nl/Debbie van Eijk

Het vuurwerk dat daarna over het veld knalt voelt als een voorproefje op Oud & Nieuw. Dat wordt nog eens onderstreept door de openingsbeat, van Outsiders & De Kraaien: ‘Eén team, één taak’. Dit lied verwijst naar de vreugdevuren in Den Haag. Voor veel mensen in de Haagse regio is dit een dierbare, onmisbare traditie die de afgelopen jaren niet door mocht gaan.

Vreugdevuren

Gelukkig kan het dit jaar weer: de gemeente Den Haag heeft vorige maand toestemming gegeven voor vreugdevuren in Laak, Duindorp, Scheveningen en Escamp. Ook Chicco van de Luijtgaarden, die zich net zo thuis voelt in Den Haag als in Rijswijk, kijkt al naar Oud & Nieuw uit: “Ik ga alles af. Ik kom overal. Laak, Duindorp en de andere stapels.”


Clubleden houden vuurwerkfakkels vast. - Debbie van Eijk/Rodi.nl

Voor de 20-jarige Chicco zal 2022 de boeken in gaan als het jaar waarin zijn muzikale carrière begon. Hij begon pas zes maanden geleden met zingen. Voor die tijd had hij één keer opgetreden, in de kroeg. Hij weet nog welk nummer dat was: “Laat de zon in je hart.” Met een carrière als volkszanger was hij toen nog helemaal niet bezig. 

SBS 6-programma

Een berichtje via social media vormde het startsein. In 2021 was hij namelijk gespot op straat vanwege zijn lange mat. “Daar ben ik mee geboren,” lacht de sympathieke zanger en voetballer. “Mijn vader heeft er ook een.” Er werd hem gevraagd om mee te doen aan de talentshow De Hollands Nieuwe, een SBS 6-programma met onder andere Danny de Munk, René Froger en Samantha Steenwijk. Zijn up tempo uitvoering van ‘Adio Amore Adio’ roerde René Froger tot tranen. Vanaf dat moment wist heel Nederland: deze jongen kan zingen.

Verrassing

En dat wil hij gelukkig blijven doen. Chicco treedt bijna elk weekend ergens op. En daar geniet hij onwijs van. Een carrière als volkszanger ziet hij dan ook wel zitten. Hij is momenteel bezig met zijn eigen nummers schrijven. “Eind dit jaar komt er wat aan”, belooft de zanger.


De voetbalteams komen het veld op, begeleid door jeugspelers. - Debbie van Eijk/Rodi.nl


Vredenburch 1 en Semper Altius 1 voor aanvang van de wedstrijd op 29 oktober. - Debbie van Eijk/Rodi.nl

De clubleden van Semper Altius kennen Chicco als een leuke, lieve jongen. Zo omschrijft Michel de le Cluse hem. Deze oud-ADO-speler was vorig jaar zijn trainer. “Hij zong vroeger al eens een nummertje, op feestavonden.”
Ook Roy Makaay gunt Chicco alle succes van de wereld. “Hij is iemand die ervan geniet om allemaal dingen te doen en op te zetten.” Wie weet wat de toekomst hem brengt. “Hij is pas 20, zijn stem is nog in ontwikkeling.”


Roy Makaay (links) en Michel de le Cluse. - Debbie van Eijk/Rodi.nl

Twee dingen zijn in elk geval zeker: dat Chicco’s mat blijft staan en dat hij in de Haagse regio blijft wonen. Gewoon in Rijswijk waarschijnlijk, waar hij nu woont. “Ik woon lekker dichtbij mijn familie.”