Theatercollectief stopt na 38 jaar en is nog één keer te zien in Den Haag

Cultuur
Een scène uit de musical
Een scène uit de musical (Foto: Nichon Glerum)

Mugmetdegoudentand speelt donderdag 13 april ‘The Making of Soros the Musical’ in Theater aan het Spui. Het is meteen de laatste keer dat deze succesvolle theatergroep in de hofstad speelt. Na 38 jaar houdt het eigenzinning theatercollectief aan het einde van dit seizoen op te bestaan.

In The Making of Soros the Musica geven Lineke Rijxman, Jasper Stoop en Vincent van der Valk een vrolijk en soms muzikaal inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros. De acteurs zijn ook genoodzaakt om naar zichzelf te kijken. Is Soros ‘de ideale Ander’ om op te projecteren, een duivel of een held?

Soros

George Soros (1930) is een Hongaars-Amerikaanse zakenman die zijn vermogen inzet voor het realiseren en ondersteunen van sociale en democratische ontwikkelingen. Dit heeft hem gemaakt tot een aartsvijand van (extreem) rechts, dat Soros gebruikt voor diverse
complottheorieën. Maar Soros wordt ook gewantrouwd door (extreem) links, onder andere vanwege zijn vroegere activiteiten als beursspeculant.

Eigen richting

The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van Mugmetdegoudentand. Het Amsterdamse theatercollectief houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen op te bestaan. De drie artistieke makers, Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters zijn in de afgelopen jaren steeds meer een eigen richting ingeslagen, met eigen projecten. Ze willen deze ontwikkeling onafhankelijk van elkaar en buiten mugmetdegoudentand voort willen zetten. Kaarten zijn te koop via hnt.nl