Eerste lustrum Art Nouveau Festijn

Cultuur
In veel Haagse gebouwen zijn nog kenmerken van de kunststroming art nouveau terug te vinden.
In veel Haagse gebouwen zijn nog kenmerken van de kunststroming art nouveau terug te vinden. (Foto: pr)

Den Haag kun je wel de Nederlandse hoofdstad van de Art Nouveau noemen. Geen wonder dus dat er al voor de vijfde keer in de hofstad een festijn plaatsvindt dat geheel is gewijd aan deze kunststroming. De vijfde editie van 5e editie van het Art Nouveau Festijn - Den Haag rond 1900 is van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni. Het thema is dit jaar interieur.

Den Haag rond 1900 knalde uit zijn voegen en liep het over van nieuwe inzichten en inspiratie. Dat kwam tot uitdrukking in de literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en architectuur. Tijdens het festijn zijn er tal van activiteiten die de Art Nouveau belichten en het Den Haag van rond 1900 tot leven brengen.

Zo geeft Anne Marie Boorsma op vrijdag 9 juni een lezing over ‘De slingerlijnen van de Art Nouveau’. Belangrijke buitenlandse en Nederlandse kunstenaars komen aan bod. Op zaterdag 10 juni zal Max Put een lezing houden over ‘Japonisme’ waarbij hij de fascinatie van veel Art Nouveau-kunstenaars voor de Japanse kunst bespreekt.

Verschillende activiteiten belichten het thema ‘Interieur’, zoals een demonstratie over het maken en restaureren van plafondornamenten, een workshop Glas in lood-maken, een lezing over behang van rond 1900 en een workshop herhalende patronen in linoleum maken. Maar ook een expositie van meubelen en toegepaste kunst en een gecombineerde wandeling met een bezoek aan Huis de Quack.

Verder zijn er dit jaar weer veel verschillende Art Nouveau-wandelingen, ook in het Duits, Russisch en Frans, en er komt een herhaling van een wandeling met gebarentolk. Ook zijn er fietstochten, een gecombineerde vaartocht met wandeling en een workshop architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling.

Volledig programma op www.artnouveaufestijn.nl.