Voorstellingen voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Festival de Betovering

Cultuur
Bijzondere pop-up relaxruimte en workshop gebarentaal Sol Bemol door D’irque & Fien.
Bijzondere pop-up relaxruimte en workshop gebarentaal Sol Bemol door D’irque & Fien. (Foto: Geert Roels)

Bij Festival de Betovering, het kinderkunstfestival in de herfstvakantie, is iedereen welkom. Ook kinderen die blind, slechtziend, doof, slechthorend zijn of moeilijk prikkels kunnen verdragen. 

Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien!’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (vrijdag 13 oktober) en Meester Kikker, naar het boek van Paul van Loon, (vrijdag 20 oktober) een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg.

 Gebarentaal

Naast deze voorstellingen met beeldbeschrijving zijn er tijdens De Betovering theatrale gebarenworkshops en wordt er een pop-up rustruimte (de russsthut) gebouwd als prikkelarme plek in het festivalcentrum (Amare). De workshops gebarentaal zijn vanaf zaterdag 14 oktober elke dag te volgen in het festivalcentrum. In deze workshop ervaren kinderen hoe het is om doof of slechthorend te zijn. De russsthut wordt een kunstzinnig tuinhuisje waar kinderen met een sensorische overprikkeling zich even kunnen terugtrekken.

Prikkelarme ruimtes

De Betovering vindt het essentieel dat álle kinderen zich welkom voelen en volwaardig kunnen deelnemen aan de activiteiten. Zo zijn er ook veel voorstellingen met weinig woorden alsmede workshops voor kinderen met een verstandelijke beperking. Op meerdere locaties zijn prikkelarme ruimtes voor kinderen die daar behoefte aan hebben. In het festival wordt samengewerkt met vrijwilligers van Superkracht en Middin. 

Programma Festival De Betovering is te vinden op www.debetovering.nl/programma