Nieuw kunstprentenboek in serie van Kunstmuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold

Cultuur
De omslag van het boek van Harriët van Reek over de Zweedse schilder Hilma Af Klint.
De omslag van het boek van Harriët van Reek over de Zweedse schilder Hilma Af Klint. (Foto: pr)

Illustrator en schrijver Harriët van Reek heeft een kunstenprentboek gemaakt over de Zweedse schilder Hilma af Klint (1862-1944). Dit kunstprentenboek is het 28e deel in de serie van Kunstmuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold. Het verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling te zien vanaf 7 oktober.

In het kunstprentenboek brengt Harriët van Reek het leven en werk van de Hilma af Klint op fantasievolle, kleurrijke wijze terug tot de essentie.  

‘Hilma wist precies wat ze wilde maken. Het was alsof ze een stem hoorde die haar vertelde wat ze moest schilderen. ‘Niet bang zijn’, hoorde ze de stem zeggen. ‘Je gaat iets schilderen wat nog nooit iemand gemaakt heeft. Durf je het?’ ‘Ja!’, zei Hilma. ‘Ik durf het.’

Schilder van het onzichtbare

Van Reek laat het rijk geïllustreerde verhaal beginnen bij Af Klints kindertijd en de rol van de Zweedse natuur als blijvende inspiratiebron voor haar kunst. Als de kunstenares ouder wordt, voelt ze dat er meer is tussen hemel en aarde. De vraag dringt zich op of je ook dingen kunt tekenen die je niet kunt zien. In tekst en beeld maakt Harriët van Reek voor jong en oud invoelbaar hoe Af Klint haar eigen weg gaat als schilder van het onzichtbare. Een selectie originele tekeningen van Harriët van Reek is vanaf 7 oktober in het Kunstmuseum te zien.

Kinderkunstboek 

De kunstprentenboeken die Kunstmuseum Den Haag al sinds 2010 samen met Uitgeverij Leopold maakt, bieden een verrassende introductie in de wereld van de kunst, niet alleen aan kinderen maar ook aan de (groot)ouders die voorlezen of meekijken. Ze zijn ook bij uitstek geschikt voor liefhebbers van prentenboeken en illustraties. Het boek wordt vanaf oktober 2023 verkocht in de museumwinkel en boekhandels in het hele land. Prijs: € 16,99. ISBN: 9789025885762