Festival Samen voor Loosduinen is vooral een leuk dagje uit

Cultuur
Festival Samen voor Loosduinen wordt voor de derde keer gehouden.
Festival Samen voor Loosduinen wordt voor de derde keer gehouden. (Foto: Rianne den Balvert)

Festival Samen voor Loosduinen wordt dit jaar gehouden op zaterdag 28 oktober bij Villa Ockenburgh. Net als tijdens de vorige twee edities, presenteren Loosduinse organisaties, verenigingen en clubs zich tijdens het evenement aan de bezoekers. Daarnaast wordt er informatie gegeven over vrijwilligerswerk en zijn er workshops, optredens en sport- en spelactiviteiten. “Kortom, het is eigenlijk gewoon een leuk dagje uit”, zegt Jolanda Huiberts van Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. De stichting neemt samen met PEP Den Haag de organisatie van Samen voor Loosduinen voor haar rekening. 

Het is al weer de derde editie van het festival, maar volgens Huiberts is de behoefte aan verbinding en de vraag naar vrijwilligers in Loosduinen nog net zo groot als toen het evenement voor het eerst plaats vond. Naast haar vrijwilligerswerk voor Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, heeft ze nog twee vrijwilligersbanen. Uit ervaring weet ze dat mensen vrijwilligerswerk doen omdat ze iets willen betekenen voor de samenleving, om vaardigheden te leren, maar ook om andere mensen te ontmoeten. “Daarom zoeken ze bij voorkeur vrijwilligerswerk dichtbij huis. Het is leuk als je iemand ontmoet die bij je in de buurt woont. Dan spreek je toch wat sneller, ook buiten het vrijwilligerswerk om, met elkaar af”, legt ze uit. 

Vrijwilligers

Zaterdag 28 oktober staan er zo’n 25 à 30 marktkraampjes op het terrein van de villa. Vrijwilligers en vertegenwoordigers van sportclubs, verenigingen en organisaties laten zien wat ze te bieden hebben op het gebied van cultuur, onderwijs, natuur en milieu. Maar ook zorg- en bewonersorganisaties uit de verschillende wijken zijn aanwezig. Het festival biedt ze tevens de mogelijkheid om in contact te komen met nieuwe mensen voor hun club of organisatie. Huiberts weet dat er bij veel organisaties in Loosduinen grote behoefte is aan nieuwe vrijwilligers. En dat het met name moeilijk is om jongeren hiervoor enthousiast te maken. 

Verjonging

Ook Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh draait op de vrijwillige inzet van mensen. “Wij zijn gezegend met meer dan 100 vrijwilligers, maar verjonging zou ook bij ons welkom zijn. Jongeren beschikken over andere vaardigheden. Zo hebben wij sindskort iemand van in de twintig voor sociale media, en dat verschil merk je meteen.”

Volgens Huiberts is de kracht van het festival niet alleen dat de aanwezige verenigingen en organisaties actief zijn in Loosduinen, maar ook dat er direct mondeling contact is. Ook is het meer dan een vrijwilligersmarkt. Er zijn optredens, demonstraties en workshops. En op het terrein worden hapjes en drankjes  verkocht. “Daarom noemen we het geen vrijwilligersmarkt, maar een festival. Het is gewoon een leuke dagje uit.”

Goodiebag

Dit jaar ligt er voor iedere bezoeker bovendien een goodiebag klaar. Daarvoor moeten wel eerst vijf gesprekken met deelnemende verenigingen en organisatie worden gevoerd.  ”We werken met een stempelkaart die na elk gesprek afgestempeld wordt.  Alleen als er vijf stempels op staan geven we iemand de goodiebag.”

Pendelbus

Ook nieuw dit jaar is de pendelbus. Hij rijdt op zaterdag 28 oktober vanaf De Henneberg aan de Tramstraat naar de Villa op Landgoed Ockenburgh. “Dat doen we omdat we ouderen ook zoveel mogelijk in staat willen stellen om hier naartoe te komen, een kijkje te nemen en leuke middag te hebben”, legt Huiberts uit. 

Festival voor Loosduinen vindt plaats op zaterdag 28 oktober van 12:00 tot 16:00 uur bij Villa Ockenburgh, Monsterseweg 4. Meer informatie over Festival Samen voor Loosduinen is te vinden op de website www.denhaagdoet.nl/loosduinen.