Nieuwjaarsduik 2024 op andere plek in Scheveningen

Cultuur
Het oude jaar van je afspoelen en het nieuwe jaar fris induiken met de Nieuwjaarsduik 2024.
Het oude jaar van je afspoelen en het nieuwe jaar fris induiken met de Nieuwjaarsduik 2024. (Foto: PR)

Op woensdag 6 december hebben Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en Alex Schuttert, voorzitter Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland, de Nieuwjaarsduik 2024 afgetrapt. 

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nieuwjaarsduik vindt het evenement niet plaats voor het Kurhaus van Scheveningen, omdat daar de boulevard is opgebroken. Daarom wordt de Nieuwjaarsduik Scheveningen 400 meter zuidelijker, ter hoogte van museum Beelden aan Zee. 

Oorsprong

Veel mensen kijken uit naar de Nieuwjaarsduik op 1 januari. Het fenomeen vindt zijn oorsprong in 1960, toen een groepje vrienden onder leiding van Ok van Batenburg, besloot om op 1 januari de ijzige Noordzee te trotseren. Wat begon als een spontane actie, is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waar duizenden mensen door het hele land aan deelnemen. Het oude jaar van je afspoelen en het nieuwe jaar fris induiken.

10.000 mensen

Een belangrijk aspect van de traditie is de gemeenschapszin die het creëert. En dat doet de organisatie al 25 jaar met de inmiddels even iconische oranje Unox-muts en erwtensoep. Daarom worden mensen, die een bijzondere band hebben met de Nieuwjaarsduik, de komende weken in het (winter)zonnetje gezet. Burgemeester Jan van Zanen is de eerste. Hij is gastheer van de grootste Nieuwjaarsduik ter wereld en maakt het mede mogelijk dat 10.000 mensen op Scheveningen elk jaar een frisse duik kunnen nemen. De Haagse burgemeester heeft op 6 december uit handen van de voorzitter van de Stichting Nieuwjaarsduiken, Alex Schuttert, als eerste een verrassing overhandigd gekregen.

Nieuwjaarsduik-verhalen

In de komende weken zoekt de organisatie tientallen Nieuwjaarsduik-verhalen uit de afgelopen decennia: mensen die net als burgemeester Van Zanen een bijzondere band hebben met het evenement, om vervolgens deze portretten in aanloop naar de Nieuwjaarsduik in beeld te brengen.