Haagse zangeres Tess Merlot en Ben Cramer zingen uniek duet in het Frans

Cultuur
Ben Cramer en Tess Merlot in de Groenland Studio's Hilversum.
Ben Cramer en Tess Merlot in de Groenland Studio's Hilversum. (Foto: Grid Content)

Zanger Ben Cramer en de Haagse chansonzangeres Tess Merlot hebben een uniek duet uitgebracht. In ‘Je n’ai plus 20 ans’ (‘Ik ben geen 20 meer’) zingt Cramer voor de gelegenheid volledig in het Frans. De single is ook te beluisteren in een Nederlandse versie: Door blijven gaan.

De samenwerking tussen Cramer en Merlot kwam tot stand nadat zij in 2022 samen in de musical De Schone van Boskoop speelden. Cramer was aangenaam verrast door Tess’ mooie stem, timbre en charisma. “Na een paar gesprekken bleek zij veel van het Franse chanson te houden en voornamelijk in het Frans te zingen”, vertelt de bekende zanger. 

Onder de indruk

Ben liet Tess een duet horen dat hij een aantal jaar geleden opnam met Emily Bécaud, de dochter van Gilbert Bécaud. “Ik was zo onder de indruk van zijn stem en zijn vermogen om het Franse accent op te pikken zonder de taal te spreken, dat ik gekscherend zei dat we dan maar een keer samen een liedje moesten maken en opnemen. Niet lang daarna legde ik Ben dit nummer voor dat ik samen met mijn pianist Guillaume Marcenac heb geschreven.’’

Schitterend

Cramer: “Toen ik het voor het eerst hoorde, was ik meteen om. Niet alleen vind ik de melodie schitterend, ook onze stemmen klinken goed samen.” Cramer die de Franse taal prachtig vindt, maar er niets van verstaat, is daarom blij dat er ook een Nederlandse versie hebben gemaakt. “Ik sta volledig achter de tekst.”

Raad

In het nummer is de zangeres zoekende, in haar carrière en in het leven, en vraagt ze Cramer om raad. Merlot: “Ben heeft al zoveel bereikt en meegemaakt in zijn leven als artiest, dus het leek me een heel logisch onderwerp voor een duet. Naar aanleiding van de vele gesprekken die we hebben gevoerd, kon ik me ook goed indenken hoe hij op bepaalde vragen zou reageren.”
Je n’ai plus 20 ans en Door blijven gaan zijn opgenomen in de Groenland Studio’s in Hilversum. De nummers zijn te beluisteren op alle streamingdiensten. Op dinsdag 9 januari verschijnt er ook een videoclip van Je n’ai plus 20 ans.

Franstalige muziek

De Haagse zangeres Tess Merlot is een voorvechtster van Franstalige muziek. In 2019 bracht ze haar single Mon Paris uit. Muziekprofessor Leo Blokhuis noemde de single ‘de Franse zomerhit van het jaar’. November vorig jaar speelde ze nog met het Residentie Orkest in een uitverkochte grote zaal van het Haagse poppodium PAARD.

Optreden

Tess Merlot treedt woensdag 6 maart op in de grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg.