Literatuurmuseum besteedt tijdens Boekenweek aandacht aan schrijvende families

Cultuur
Karel en Gerard van het Reve.
Karel en Gerard van het Reve. (Foto: Collectie Literatuurmuseum)

De 89e editie van de Boekenweek start op 16 maart. Het thema is dit jaar ‘Bij ons in de familie’. Voor het Literatuurmuseum is dit aanleiding om aandacht te besteden aan schrijvende families. 

Net als in de wereldliteratuur, denk aan de familie Mann en de gezusters Brontë, zijn ook in Nederland tal van schrijversfamilies te vinden. Broers en zussen, ouders en hun kinderen of schrijvende geliefden: het museum dook speciaal voor de Boekenweek in het archief voor de verhalen over schrijvende families.

Chabot

Dat meerdere telgen uit één nest zich aan de literatuur wagen, is van alle tijden. In de presentatie van het Literatuurmuseum over schrijvende families kan het verhaal van het gezin Chabot niet ontbreken: vader Bart, moeder Yolanda en zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm. Vier van hen hebben literaire ervaring en allen schreven ze mee aan Gezinsverpakking, het Boekenweekgeschenk 2024. Yolanda en Storm maken hiermee hun debuut. Een ander bijzonder verhaal is dat van Gerard Reve en zijn oudere broer Karel. Net als hun vader, die eveneens Gerard heette, publiceerden zij diverse werken. Maar dat niet alleen: beide broers mochten de P.C. Hooft-prijs in ontvangst nemen.

Minder bekend

Minder bekend is wellicht Jeanne Reyneke van Stuwe, die altijd in de schaduw stond van haar echtgenoot, dichter Willem Kloos. Zelf was ze echter een bestsellerauteur met onder andere de vijfdelige cyclus Roman van Vrouwenleven op haar naam. De Haagse Jan Nowee schreef een van de bekendste kinderboekenseries in naoorlogs Nederland, over Bob Stanhope, alias Arendsoog, en zijn vriend Witte Veder. Als hij op 57-jarige leeftijd onverwacht overlijdt, neemt zijn zoon Paul het stokje over.

Het zijn enkele voorbeelden van de elf verhalen die aan bod komen in deze tentoonstelling. De andere families zijn: Abel J. en Judith Herzberg, de broers Heeresma, Remco Campert en zijn vader Jan, Lodewijk van Deyssel en zijn vader en zus, Ed. Hoornik en zijn schoonzonen J. Bernlef en K. Schippers, Margo Antink en haar man Carel Scharten, Margo Minco en Bert Voeten.   

Margo en Carel Scharten-Antink, 1935.