Black Friday wordt Green Friday bij ReShare Store Den Haag

Duurzaamheid
Afbeelding
(Foto: Zuiver Beeld)

Den Haag Leger des Heils ReShare doneert vrijdag 24 november voor elk van haar medewerkers een boom via Trees For All: deze organisatie plant bomen en herstelt bossen voor een beter klimaat. Klanten van de ReShare Store kunnen ook een bijdrage leveren aan het herstel van bossen door een bedrag naar keuze te doneren. Zo maakt ReShare Store van Black Friday, Green Friday! 

De groeiende Green Friday beweging laat een belangrijk tegengeluid horen tegen het vervuilende Black Friday. Black Friday Een fenomeen dat is overgewaaid uit de V.S.: de dag na Thanksgiving waarop het shopseizoen van de feestdagen wordt ingeluid met hoge kortingen en speciale aanbiedingen. Hier in Nederland worden consumenten op deze dag ook verleid met allerlei acties. Bij het zien van hoge kortingen is het gemakkelijk om te vergeten wat je écht nodig hebt en om verleid te worden door het vinden van een koopje. En met zoveel lage prijzen moet je je afvragen: wie en wat betaalt daar uiteindelijk de daadwerkelijke prijs voor?

Negatieve impact 

Al deze impulsaankopen – van kleding, schoenen, speelgoed, elektrische apparaten, meubels tot een abonnement op een tijdschrift – hebben enorme impact op het milieu. Voor de productie van spullen zijn veel kostbare grondstoffen, water en land nodig. Vervolgens moeten de artikelen verscheept en vervoerd worden, waardoor er nóg meer schadelijke broeikasgassen worden uitgestoten. Bovendien moeten al die spullen gemaakt en vervoerd worden door mensen, waarvan de werkomstandigheden mogelijk al niet goed zijn terwijl de druk toeneemt. Kortom, dit alles is schadelijk voor het klimaat, de biodiversiteit, het welzijn van onze medemens en onze eigen leefomstandigheden. Black Friday draait vooral om nemen, nog méér consumeren. Dit staat haaks op bewust consumeren en heeft een negatieve impact op mens en milieu. 

Green Friday 

Daarom doet de ReShare Store heel bewust niét mee met Black Friday maar kiezen zij in plaats daarvan voor Green Friday: het tegengeluid en groene alternatief voor Black Friday dat staat voor duurzame productie én - consumptie. Nathalie Croes, Floormanager ReShare Store Den Haag, zegt: “Wij doen wat we altijd doen: Zoveel mogelijk kleding hergebruiken en in onze store verkopen voor een kleine prijs, maar niet ten koste van mens en milieu”. Meedoen met Green Friday! Hoe? Het meest duurzame is natuurlijk om niks te kopen. Toch iets nodig, kies dan liever voor tweedehands, of kijk of je het kan ruilen. Wil je dan écht iets nieuws kopen, ga dan toch nog een keer na of het écht nodig is, of het eerlijk en duurzaam is geproduceerd, en of je er lang mee gaat doen. Kom je deze week bij de ReShare Store? Dan kan je bij het afrekenen een bedrag naar keuze doneren aan Trees For All. 

Direct doneren kan via de website: www.treesforall.nl